blank

Évekig elhúzódhat a munkaerőhiány Nagy-Britanniában

blank
blank

H I R D E T É S

A brit ipari szövetség, a CBI szerint ha nem enyhítik a bevándorlási szabályokat, hosszan elhúzódhat a munkaerőhiány az Egyesült Királyságban. A kormány szerint az új bevándorlási rendszer nem hibás, ideiglenesen azonban enyhít a szabályokon.

Miután az ország bezárta az ajtót az alacsony képzettségű bevándorlók előtt, benzinkutakat kellett bezárni, mert nincs elég üzemanyagot szállító sofőr. Ugyanezért nem tudják feltölteni a szupermarketek polcait, és gyorséttermek is bezártak áruhiány miatt. A takarító ágazat az egyike azoknak, amelyekben a brexit óta drámai a munkaerőhiány. A koronavírus-járvány miatti korlátozások elmúltával egyre többen térnek vissza az irodákba dolgozni, így a takarítók hiánya még inkább érezhető.

Az egyik nagy létesítménykezelő cég vezérigazgatója az Euronews-nak elmondta: a Brexit előtt a munkavállalóik mintegy 70 százaléka spanyol, dél-amerikai, bolgár vagy román volt, akiknek a negyedét elveszítették amiatt, hogy az az állam már csak magasan képzett munkavállalóknak ad vízumot és arra biztatja a munkáltatókat, hogy azokat a megüresedett állásokat, melyek betöltéséhez alacsony képzettség is elég, töltsék be már itt élő emberekkel.

A CBI igazgatója viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a bevándorlási rendszer akkor működne megfelelően, olyanok is kapnának vízumot, akiknek képességeire, munkájára szükség van – hiszen ez lenne a rendszer megreformálásának eredeti célja. Bár a múlt héten a kormány ideiglenes vízumokat ígért külföldi kamionsofőröknek és baromfifeldolgozóknak is, az ipari szövetség szerint számos más munkavállalóra, például targoncavezetőkre és szakácsokra is nagy szükség van. A legtöbb cégvezető egyébként úgy látja: a bejelentett rövid időtartamú vízumok nem vonzzák a külföldi munkavállalókat, ezért hosszú távra szóló, átfogó megoldást sürgetnek.

Fotó. Envato

#brexit #munkaerohiany #vizum

H I R D E T É S