allasinterju, fizetes. home office, kerdesek
Fotó: Freepik

Okos kérdések egy állásinterjún a karrierszakértő szerint

blank
blank

H I R D E T É S

Az állásinterjú mindig egy stresszes helyzet, még akkor is, ha felkészültek vagyunk. Az pedig külön lényeges, hogy kell-e feltennünk kérdéseket, és ha igen, akkor miket. Az alábbi okos kérdések a karrierszakértő szerint fontosak lehetnek.

Amikor állásinterjúra megyünk hajlamosak lehetünk elfeledkezni arról, hogy nem csupán nekünk kell jó benyomást tenni a leendő munkaadóra. Hanem nekik is olyan információkkal kell szolgálniuk, amik befolyásolhatnak minket a döntésben, miszerint szeretnénk-e az adott helyen dolgozni. Fontos, hogy az interjú alkalmával számunkra is kiderüljön, valóban ez-az a hely, ahol dolgozni szeretnénk. Éppen ezért nem árt, ha mi magunk is készülünk néhány egyszerű, ám annál okosabb kérdéssel. Mai cikkünkben hoztunk is néhány ötletet. 

Milyen karrierlehetőségek vannak az adott pozícióban? 

Mandi Woodruff-Santos karrier-és vagyonépítési szakértő szerint ezt a kérdést nagyon fontos feltenni, annak érdekében, hogy a végén ne egy stagnáló szerepében kössünk ki. Pláne, akkor, ha munkavállalóként fontos számunkra a fejlődés, akár a vállalaton, akár az iparágon belül. „Nagyon fontos az átláthatóság, valamint, hogy pontosan megtudjuk az állásinterjú alkalmával, van-e lehetőség a következő szintre jutáshoz” – fogalmaz a szakértő, aki azt is hozzáteszi, ehhez kapcsolódóan bátran megkérdezhetjük azt is, miért van nyitva aktuálisan a pozíció, így ugyanis megtudhatjuk azt is, hogy előléptettek-e valakit vagy esetleg felmondtak. Mint mondja, ez némi rálátást adhat arra, hogy az adott pozícióban van-e lehetőség a felfelé irányuló mobilitásra. 

Miként méri a vállalat a teljesítményt, valamint hogyan határozzák meg a fizetésemelést? 

Az állásinterjú alkalmával mindenképpen szóba kerül a fizetések kérdése, de azt sem árt megtudakolni, hogy a vállalat miként méri az egyéni teljesítményeket. Bizonyos cégeknél negyedévente, van ahol pedig évente egyszer kerül sor az értékelésre. Ezt érdemes lehet előre tudni, ugyanis így kiderülhet, milyen gyakran lesz arra lehetőség, hogy átbeszéljük a fejlődésünket. Továbbá a cégen belüli további lehetőségeinket, nem utolsósorban pedig a fizetésünket. „Nagyon fontos megtudnunk, az adott cég hogyan és mikor határozza meg a fizetésemeléseket. Ha például te novemberben kezdesz, de a fizetéséket minden év januárjában vizsgálják felül, akkor valószínüleg te már csak jövőre kaphatsz emelést” – mondja a szakértő. 

A megkerülhetetlen bértárgyalás

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az interjú alatt nem mernek rákérdezni a bérekre, pedig ez egy kulcsfontosságú momentum. Ennek kapcsán Mandi Woodruff-Santos azt mondta: „Az álláskeresés során rengeteg időt tölthetünk el többkörös interjúkkal, melyek során sok esetben csak a legvégén derül ki a számunkra, hogy a cég által kínált fizetés nem megfelelő a számunkra. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne raboljuk egymás idejét, ezért már a legelején kérdezzünk rá, pontosan mekkora fizetésre lehet számítani. Ha erre fel megkérdezik a fizetési igényünket, bátran mondjuk egy kicsit magasabb összeget. Hiszen ezt követi majd az alkudozás, aminek a végén vagy kiegyezünk vagy nem”. 

Mi a cég véleménye a home officeról? 

A home office kérdése mostanra már annyira fontossá vált, hogy az állásinterjún szinte kötelező rákérdezni, az adott cég miként is vélekedik róla. A koronavírus járvány és az azt követő időszak egy egészen új helyzetet teremtett a munka világában, hiszen számos helyen biztosítottak lehetőséget az otthoni munkavégzésre. Mivel a munka alapvetően ugyanolyan hatékonyan ment, több helyen meg is tartották ezt a lehetőséget. A szakértő szerint éppen ezért lényeges az interjú alkalmával kitértni a távmunka kérdésére is. „Sok munkahelyen már a leírásban ott van, hogy távmunka vagy személyes jelenlét szükséges-e. Ezzel ugyanis már kapásból meg lehet szűrni a jelentkezőket. Sok munkáltató azonban annak ellenére sem említi ezt az opciót, hogy amúgy nyitott volna rá. Tehát, kérdezz, kérdezz, kérdezz!”. 

Mennyi ideig dolgozott itt az előző személy, aki ezt a pozíciót töltötte be? 

Ez azért lehet fontos, mert, ha nem sikerült hosszabb ideig marasztalni a korábbi alkalmazottakat, akkor az azt is jelentheti, hogy nem egyszerű együtt dolgozni a főnökkel. Vagy éppen kevés a tréning, de az is lehet, hogy túl magasra helyezték az elvárásokat. Éppen ezért érdemes rákérdezni, hogy ha gyakran cserélődnek az emberek, akkor annak mi az oka. 

Kaphatok egy kis időt az ajánlat áttekintésére? 

Ha eljutottunk a folyamat utolsó szakaszába és kaptunk is már egy ajánlatot, akkor is érdemes lehet egy kis gondolkodási időt kérni. Ennek nyilvánvalóan nem az időhúzás a lényege, de nagyon fontos, hogy átgondoljuk és megvizsgáljuk, valóban olyan jó ajánlatot kaptunk-e, mint amilyennek az elsőre látszik. Ha a cég akar minket, akkor mi megérdemlünk annyit, hogy az ajánlatukat alaposan elemezzük. Valamint megbizonyosodjunk arról, hogy megfelelőek-e számunkra a feltételek.

Forrás: Glamour
Fotó: Freepik

H I R D E T É S