diploman tul, allashirdetes, szakma, karrier
Fotó: Freepik

Nem is kell már felsőfokú végzettség? Lehetőségek a diplomán túl

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre több vállalat hagyja ki hirdetéseiben a jelentkezési feltételek közül a felsőfokú végzettséget. Vajon ez utalás-e egy későbbi trendre? Vannak lehetőségek a diplomán túl?

Napjainkban egyre elterjedtebb, hogy érettségi után a felsőoktatás felé kacsintgatnak a diákok. Ennek több oka is van, de nagyrészt a társadalmi, valamint a szülői vagy az önmagunktól való elvárások terelgetnek minket ez irányba. Ha egyetemen tanulunk és később diplomát szerzünk, a legtöbb szektorban előnyt jelent. Vannak természetesen olyan szakmák, amelyekhez nem elvárás, illetve vannak olyan emberek is, akik diploma nélkül is hatalmas sikereket visznek véghez. Nem ez határoz meg tehát bennünket, mindenesetre semmiképp nem hátrány, ha rendelkezünk eggyel (vagy többel).

Mélyíteni vagy szélesíteni a tudást?

Már maga az egyetem kiválasztásánál találkozhatunk azzal a ténnyel, hogy rengeteg lehetőségünk van. Itthon is számtalan iskola várja hallgatóit különböző szakokra, azonban ha valaki érez magában affinitást és kellő motivációt, akkor külföldi egyetemre is be lehet kerülni. Miután végeztünk felsőfokú tanulmányainkkal, érezhetünk megkönnyebbülést, ugyanakkor hiányérzetet is. Hiszen 6-7 éves korunktól kezdve az oktatás az életünk részévé vált, és egyfajta rendszert vitt a mindennapjainkba. Épp ezért döntenek úgy diákok, hogy diplomájuk megszerzése után is folytatják tanulmányaikat.

OKJ-s képzések

Sokan a mesterképzés felé orientálódnak, hiszen vagy szeretnének jobban elmélyülni szakmájukban, vagy pedig kipróbálnak valami más szakirányt. Ezek a képzések a legtöbb esetben rövidebbek az alapképzésnél, és már bátrabban végzik el levelező tagozaton, hiszen ekkora a legtöbben dolgoznak. Ha azonban mégsem ilyen irányt vesz az életünk, akkor is több lehetőségünk van. Rengeteg szakmát ki lehet tanulni OKJ-s képzésen is, és van közöttük államilag támogatott, így akár térítésmentesen tanulhatunk tovább. Van olyan, amit pár alkalom alatt el lehet végezni, de akad olyan is, ami 1 vagy 2 éves, így van esélyünk elmélyülni a szakma rejtelmeiben. Sok esetben itt is nagyok a követelmények, így bár diplomát nem szerzünk a végén, mégis szaktudást és egy hivatalos végzettséget igen.

Vállalati képzések

Szerencsére sok munkahely támogatja a továbbképzéseket, így belső képzéseken, vagy akár külsős cégek által tartott órákon is részt lehet venni. Ha munkahelyünk partner ebben, azzal mindkét fél csak nyerhet. Ha azonban erre nincs mód, mi is bátran kereshetünk különböző tanfolyamokat, és akár online el is végezhetjük őket. Fel vannak készülve arra, hogy nem lesz minden nap időnk tanulni, így gyakran rövid idő alatt, mégis gyakorlatorientált oktatásban részesülve képezhetjük és fejleszthetjük önmagunkat. Nem muszáj tehát egyetem után egyből letenni a lantot. Ha érzünk magunkban még energiát és motivációt, akkor mindenképp érdemes szétnézni, hiszen igen hasznos képzésekkel találhatjuk magunkat szemben, amik mindenképp jól jönnek majd a jövőben.

Szerző: I.A.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S