Waiting in the queue for job interview

Állásinterjú: ha nem vagy magabiztos, tűnj annak

blank
blank

H I R D E T É S

Jaj, behívtak állásinterjúra, most mit csináljak? Azt sem tudom, mivel készüljek, milyen ruhát húzzak és mit tegyek annak érdekében, hogy ne izguljak! Ezek mellett biztosan még számos kérdést megfogalmazunk első pánikunkban, ami nem is baj, azonban nem árt magunkat arra emlékeztetni: ezt szerettük volna elérni, amikor jelentkeztünk egy állásra, nem? Tehát sikeresen vettük az első akadályt, felkeltettük a munkaadó érdeklődését magunk, a szakmai tudásunk iránt. Ez pedig lehetőséget teremt számunkra, hogy megmutassuk, miért mi vagyunk a(z egyik) legjobb az adott pozícióra.

Nyugodtan előbújhatunk a riadt nyuszi jelmeze alól

A pánik helyett érdemes egy másik nézőpontból közelíteni a felvételi beszélgetéshez, ami történjen valós időben akár offline, akár online, esetleg telefonon, netán videós formában. Gondoljuk végig, mi az állásinterjú célja: egyfajta bemutatkozás, ahol megmutathatjuk egy adott területen szerzett tudásunkat, az eddig elsajátított képességeinket, a személyiségünket, no és ami nagyon fontos, a lelkesedésünket. Nem is gondolnánk, hogy e két utóbbi területnek mekkora jelentősége van az új munkatárs kiválasztásakor, mert az interjúztató (HR-) szakemberek nemcsak felkészült munkatársat, hanem csapattagot is keresnek a meglévő kollektívába.

A sok hasonló tudású és kompetenciájú jelentkező közül jó eséllyel azt fogják választani, aki leginkább kompatibilis a céggel, annak céljaival, struktúrájával, elveivel. Ebből adódóan, ha mégsem mi leszünk a befutók, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy alkalmatlanok vagyunk a feladatra, inkább arra utal, hogy adott pillanatban más jobban passzolt a rendszerbe.

No, de hogyan készüljünk fel lélekben az állásinterjúra?

Először is érdemes a lehető legtöbb információt beszerezni az adott cégről, ahová jelentkeztünk. Ugyanis amit ismerünk, attól nem „félünk”. Akár el is képzelhetjük magunkat, hogy a megpályázott munkakörben ott dolgozunk, figyeljük meg, hogy ez milyen érzést kelt bennünk. Az biztos, hogy mindenkiben van egy kis (vagy nagy) drukk a meghallgatás előtt, ez csak akkor jelent gondot, ha nem tudjuk kontrollálni, mert a teljesítményünkre is rányomja a bélyegét.

Készülés kívül….

Ha személyes interjúra megyünk, ismerjük meg kicsit a környezetet: hol kell bemenni az épületbe, van-e portaszolgálat stb., mert ha már ezekkel nem kell foglalkoznunk, azt a figyelmet, energiát a találkozásra tudjuk fordítani. Tervezzük meg az aznapi ruhánkat – ez egyébként az online és a videós meghallgatásnál is fontos –, amellett, hogy válasszunk az alkalomhoz illő öltözéket, elengedhetetlen, hogy kényelmes is legyen, mert ez is növeli a komfortérzetünket. (Milyen kínos, ha állandóan igazgatnunk kell a blúzunkat-ingünket, mert valahol szorít vagy elcsúszik, ugye?) Egy illat is emelhet bennünket egy ilyen fontos alkalom előtt, arra azonban vigyázni kell, hogy ne legyen tolakodó a velünk szemben ülő számára, a magabiztosságunkat növelve sokkal inkább magunknak szóljon. Ugyanígy gondoljuk végig, hogy miként jutunk el az interjú helyszínére, milyen járművel megyünk, mikor kell indulnunk, hogy időben odaérjünk. Inkább várjunk 5-10 percet az utcán, mint ennyivel később essünk be.

Készülés belül…

Az interjú reggelén, de akár az oda vezető út alatt is felidézhetünk egy korábban átélt pozitív élményt magunkban. Lehetőleg abban a testhelyzetben helyezkedjünk el, amelyben megéltük az eseményt (például egy tengerparton ültünk a homokban), és töltődjünk fel az emlékeinkből előásott pozitív energiával. Még korábban összeírhatunk egy listát, hogy mire vagyunk büszkék magunkkal, az eddigi teljesítényünkkel, a korábbi munkáinkkal kapcsolatban, ezt a listát tartsuk magunknál és olvassuk át többször, akár az interjú előtt is.

A találkozást megelőzően hasznos lehet egy gyors, magabiztosságot növelő gyakorlat elvégzése is, de ehhez szükségünk van egy olyan helyre, ahol nem látnak bennünket (pl. a mosdóban). 2-3 percig viselkedjünk úgy, mint a magabiztos emberek, pl. terpeszállásban, csípőre tett kézzel vagy a karjainkat a tarkónk mögött összefonva. Emeljük magasra az állunkat és gondolatban is éljük át a határozottságot. Ez a testhelyzet csökkenti a kortizol- és növeli a tesztoszteronszintet, ezáltal a korábbinál asszertívebbek, optimistábbak leszünk és még a gondolkodásunk is gyorsabb lesz. Amikor pedig sor kerül az állásinterjúra, igyekezzünk akkor és ott lenni, ne csak testben, hanem fejben is.

Hagyjuk a döntés jogát az interjúztatókra, nem tudjuk, hogy milyen szempontrendszer szerint figyelnek bennünket. De ha azt látják, hogy önazonosak és lelkesek vagyunk, ha bízunk saját magunkban, az biztosan kiemel bennünket a hasonló kvalitású jelöltek közül.

Szerző: K.T.

#allasinterju #karrier #onismeret #hr

H I R D E T É S