allasinterju, megjelenes, munka, karrier
Fotó: Envato

Hogyan legyél meggyőző egy állásinterjún?

blank
blank

H I R D E T É S

Összeszedtünk néhány szempontot, melyekre jó ha odafigyelsz, ha állásinterjúra mész. Érdemes a megjelenésre és a belső tartalomra egyformán koncentrálni.

Mindenki életében eljön az az idő, amikor személyiségét és tudását állásinterjú keretében is meg kell csillogtatnia, hiszen ez fontos része a munkavállalás folyamatának. Egy interjú előtt a legtöbben izgulunk, és felmerül bennünk a kérdés, hogy miként nyújthatnánk a legjobb énünket. Ez főleg abban a szituációban erősödik, amikor nagyon szeretnénk elnyerni egy pozíciót. Ha azonban nem vagyunk biztosak abban, hogy tényleg ott szeretnénk dolgozni, ahova interjúzni megyünk, akkor is érdemes megfontolni, hogy elmegyünk a beszélgetésre. 

Minden egyes ilyen szituáció tapasztalatot hoz az életünkbe, és egyes beszélgetések során mi magunk is sokat tanulhatunk, valamint következtetéseket vonhatunk le. Észrevehetjük, hogy miben nyújtottunk jó teljesítményt, és megfigyelhetjük azokat a dolgokat is, amikben még fejlődnünk kell.

Az első és legfontosabb, hogy felkészülten érkezzünk egy interjúra

Legyünk tisztában a vállalat hátterével, valamint tudjunk róla alap információkat. Ezeket könnyen elolvashatjuk a cég honlapján, esetleg a közösségi médiában is utána nézhetünk, hiszen sok cég ott is aktív tevékenységet folytat. Az internet tehát nagy segítségünk ebben, mint szinte mindenben manapság. Ha van ismerősünk, aki képben van a vállalattal, mert ott dolgozik vagy bármilyen kapocs fűzi hozzá, nyugodtan kérdezősködjünk tőle is, hiszen olyan információkhoz juthatunk, amiket nem feltétlenül publikálnak online. Ha nagyobb vállalathoz érkezünk interjúra, nézzünk utána annak, hogy milyen más országban van jelen, milyen nemzetközi összeköttetései vannak, tehát, ha mondjuk multinacionális vállalatról van szó, akkor egy kicsit jobban beleáshatjuk magunkat a témába. 

Fizikai megjelenésünkkel sokat elárulhatunk önmagunkról, így erre is nagyon figyeljünk

Természetesen nem jó, ha csak külső alapján ítélnek meg minket, és, ha ezt érezzük, valószínűleg rossz helyen járunk, ám mégis az ember számára fontos a megjelenés. Érkezzünk az alkalomhoz illő ruházatban, és ne mutassunk többet annál, mint, ami egy vállalati környezetben megengedett. A lényeg tehát az, hogy oda illően és ápoltan üljünk le azzal az emberrel beszélni, akinek nagy valószínűséggel köze lesz ahhoz, hogy minket ide fölvegyenek. Mindenképp vegyük elő kedvesebbik énünket, függetlenül attól, hogy milyen kedvünk van aznap, vagy mennyire izgulunk. Nem kell átesni a ló túloldalára, de beszéljünk megfontoltan és tisztelettel a másikkal. Legyünk barátságosak, hiszen ebben az új szituációban mi is elvárjuk majd jövőbeli főnökünktől és munkatársainktól (akikkel tehát épp beszélünk), hogy nyitottak legyenek felénk.

Nem utolsó sorban szakmailag is legyünk felkészültek, hiszen nagyrészt a tudásunkért hívtak be minket erre az interjúra

Bátran beszéljünk releváns szakmai tapasztalatainkról, a munkában eltöltött éveinkről, tanulmányainkról, valamint nyelvtudásunkról is. Emeljük ki erősségeinket, de ne felejtsünk el megemlíteni azokat a területeket is, ahol fejlődni kívánunk. Nem kell magunkat tökéletesnek beállítanunk, hiszen nem vagyunk azok. Szimplán mutassuk be, miért lennénk maximálisan alkalmasak a pozíció betöltésére. Kiállásunk legyen önbizalommal teli és határozott, de megfelelő mértékben. Nagyon fontos, hogy itt is figyeljünk az aranyközépútra, hiszen így fogjuk tudni meggyőzni az interjúztató személyt, hogy valóban mi kellünk a vállalatnak.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S