allasinterju, no, munkavallalo, ruha
Fotó: Envato

Mit viselj nőként egy állásinterjún?

blank
blank

H I R D E T É S

Az elmúlt évek gyorsan változó trendjei elsöpörték a korábbi, jól bevált szokásokat, így van ez az állásinterjúra választott ruhadarabokkal is. Lassan már senki sem tudja, mit vegyen fel egy ilyen alkalomra és a nők a helyzete ebből a szempontból különösen nehéz. 

Számtalanszor hallhattuk már, és jó esetben mi is alkalmazzuk azt a mondást, hogy ne ítélj külső alapján. Mégis vannak olyan szituációk (elég sok esetben), ahol az ember akarva akaratlanul is ítéletet hoz a másik ember kinézetéből kiindulva. Ez nem feltétlenül egy negatív megállapítás, hiszen önmagunkról pozitív képet is alkothatunk csupán azzal, hogy igényesen, megfelelő öltözetben, ápoltan jelenünk meg eseményeken. Ugyanez vonatkozik az állásinterjúra is, ahol a szakmai tudás megcsillogtatása és személyiségünk átadása mellett elengedhetetlen, hogy alkalomnak megfelelően öltözzünk fel. Mondanánk, hogy egy férfinak egyszerű, hiszen ő felvesz egy elegánsabb nadrágot inggel, esetleg zakóval, de biztosak vagyunk benne, hogy nekik sem mindig könnyű az alkalomhoz öltözniük úgy, hogy még az kényelmes viselet is legyen.Nehezebb dolgunk van tehát, ha nőként készülünk fel egy interjúra? Tény, hogy egy szebben elkészített frizura vagy egy enyhe smink nem tartozik azok közé a teendők közé, amikkel egy férfinak foglalkoznia kéne. Nőként is kiemelkedő fontossággal bír azonban az igényes megjelenés, melybe beletartozik a haj rendezettsége, vagy az arcbőr ápoltsága. Természetesen nem szükséges “belőtt” frizurával, a fél sminkkészlettel az arcunkon megjelenni, egyszerűen meg kell találni az aranyközéputat. Ami a ruházatot illeti, az már nagyobb fejtörést okozhat. Semmiképp ne jelenjünk meg kivágott, kirívó ruhában, hiszen az nem feltétlenül célravezető, mert mégis csak egy szakmai megbeszélésre érkezünk. Semmi gond azzal, ha valaki ilyet visel a mindennapokban, de sok vállalatnál ez nem csak az állásinterjún, de később a munkavégzés során sem bizonyul megfelelő öltözetnek.

Érdemes tehát visszafogott ruhákat kiválasztani, amik inkább tendálnak az elegánsabb irányba, mintsem mondjuk egy fesztivál felszerelésre. Nem kosztümre vagy földig érő ruhára kell gondolni, csupán egy szebb nadrág, egy megfelelő hosszúságú szoknya, és egy elegánsabb, kellőképp takaró felső már kiváló választás lehet. Ügyeljünk arra, hogy szoknyánk vagy minimálisan, vagy ne érjen a térdünk felé, a rövidnadrágot meg zárjuk ki most ebből a körből. Felső terén a spagettipántos top vagy az olyan ruhák, amikből kint van a vállunk, szintén diszkréten kezelendőek. Egy blézer vagy szép kardigán simán felvehető ezek fölé, ám önmagukban nem biztos, hogy megállják helyüket. Cipőből választhatunk magassarkú vagy lapostalpú cipőt is, hiszen nem elvárás, hogy olyanba érkezzünk, amiben esetleg nem tudunk megfelelően járni. Mindenki komfortja szerinti cipőt válasszon, de itt is érvényes az, hogy az eseményhez igazodjunk. Sportcipő helyett húzzunk elegánsabb lábbelit, papucs helyett pedig preferáljunk akár egy szebb szandált. Vannak olyan munkahelyek, ahol egy szandál sem a legideálisabb választás, de átlagban nyáron például nem elvárás, hogy folyjon rólunk a víz egy interjú kedvéért. Nekünk szükséges tehát felmérnünk, hogy mit választhatunk és mit nem, mindenesetre a kulcs az igényes, alkalomhoz illő megjelenésen van.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S