Kimerült-vállalkozó-kismama
Vállalkozó kismama telefonál, kezében a gyermekével

Kimerülés – amikor a kád forró víz már nem elég

blank
blank

H I R D E T É S

Rettentő könnyű belecsúszni. Nap napot követ, a naptár tele, a megbízások szakadatlanul jönnek, egyedül vagy mindenre. Viszed az „álomvállalkozásodat”, szakmailag fejlődsz, közben ott az adminisztráció, a határidők, a „nemszeretem” feladatok, utóbbiak nélkül sajnos nincs szabályos működés. Kötéltáncot jársz, keresed az egyensúlyt, mert ugyan megtaláltad a küldetésedet, mondhatni a hivatásodat, tudod, hogy szükség is van rád, de ott van a háttérben a család is. A gyerekek még anyafüggők, ha ébren vannak, szinte minden figyelmet maguknak követelnek. Mind a vállalkozás, mind a család önmagában is boldogságfaktor, mégis úgy érzed, hogy ez sok, így sok, és mindinkább rosszul vagy már az egésztől. Megoldanád, de egyedül már kevés vagy hozzá. Már a kád forró víz sem segít.

A „tipikus” történetben rengeteg vállalkozó mami magára ismerhet. Egyre több fiatal nőben érik meg az elhatározás, hogy a babagondozás mellett önálló vállalkozásba kezd. Ehhez a tömegmédia is rengeteg információval szolgál, úton-útfélen olvashatjuk a „valósítsd meg önmagadat”, a „mikor, ha nem most”, a „a 21. század a nők százada” és a hasonló tartalmú üzeneteket, ami bizony könnyen célba talál a felvilágosult nők korában. Elég csak a most gyereket vállaló Y generációs anyukákra gondolni, akik a „közösségekből kivonuló generáció” tagjai, emellett nem foglalkoznak azzal, hogy az idősebb korosztályok mit várnak tőlük egy munkahelyen, ehelyett inkább tovább állnak vagy saját vállalkozást hoznak létre. Ha valamilyen gonddal vagy bajjal kell megbirkózniuk, nem ritka, hogy saját blogjukban vagy az általuk választott (online platformon működő) közösségben kérnek hozzá segítséget, esetleg magával az írással szabadulnak meg a terheiktől. Sokszor elég egy kérdést, dilemmát feldobni a közösségimédia-csoportban és özönlenek a jobbnál jobb ötletek és megoldási javaslatok.

Maradjunk a bevezetőben említett példánál, a kiégésnél, amihez a kisgyerekes anyukáknál számos más probléma is társul. A tartós fáradtság, a motiválatlanság, a magába vetett hit elvesztése, a lelkiismeretfurdalás mellett meg kell birkózni a tökéletesség elengedésével, és sokszor azzal is, hogy „nem kérhetek segítséget, mert az a gyengeség jele”. Ha meg is látja a saját életében a „baj”-t, azt mondja: majd ha a kicsi is beszokott a bölcsődébe (óvodába), lesz időm magamra, akkor tartok egy hónap szünetet, de most nem állhatok le (most van a szezon a vállalkozásomban). Igaz, hogy a gyerekek miatt négy éve éjszakázik, illetve nappal alvásidőben is dolgozik, és szinte másra sem vágyik, mint hogy tartson egy féléves szünetet – de mindez megvalósíthatatlan. El sem tudja képzelni, hogy lehet másként is. Folyamatosan az a kérdés köröz benne, hogy miként lehet fenntartani a folyamatos lendületet, miből nyerhet újra motivációt.

Egyrészt, ha egy olyan csoportban, közösségben teszi fel a kérdéseit, ahol biztonságban érzi magát, igen rövid idő alatt azzal szembesül, hogy egyáltalán nincs egyedül a problémáival. Hogy ezek a kételyek mások mindennapjait is megnehezítik, és ki-ki a maga módján akár megoldást is talált rájuk. Például néha jól jöhet egy bébiszitter, egy szakember (coach, pszichológus) célzott, egyénre szabott támogatása, mint ahogy jó lenne megteremteni azt az énidőt akár egy sporttevékenység, akár egy környezetváltozás vagy egy kiadós alvás formájában, ami újratölti az akkumulátorokat és lendületbe hozza a vállalkozó anyát. Fontos, hogy megtanuljon határokat szabni, feltenni a kérdést, hogy mi nélkülözhetetlen és milyen mértékben, esetleg inspiráló közegbe kerülni (akár egy szakmai képzésen részt venni).

Rengeteg felismerést hozhat mások történetének megismerése, esetleg egy közösség visszajelzése, támogató energiája. A fontos, hogy el kell indulni valamerre, kilépni a megszokott mindennapi keretek közül, ezek akár inspirációt és élményeket is hozhatnak. A hashtag-ek korában könnyű rákeresni adott problémára, az internetes keresők által felhozott megoldások, javaslatok között hátha egy kizökkent a sematikus gondolkodásból. Egy új nézőpont pedig világokat képes megváltoztatni – ha kellő nyitottsággal állunk hozzá.

Szerző: K.T.

#vallalkozas #karrier #noimunka #coaching #kieges

H I R D E T É S