Nervous young apprentice during a job interview in a corporation

Az állásinterjú rettegett befejezése: „Kérem, ne meséljen többet magáról! Talán legközelebb!”

blank
blank

H I R D E T É S

Ha nem tudja, hogy egy állásinterjún hogyan kezdjen el önmagáról beszélni, és csak az interjúztatók kérdésére várakozik, akkor valószínűleg a kínos csönd után az emberiség történelmének egyik legfélelmetesebb kérése következik: „Meséljen egy kicsit magáról!” Ha nem is pont ezekkel a szavakkal, de valami hasonlóval biztosan előrukkol minden interjúztató. És erre nem árt készen lenni.

A toborzók hajlamosak ezzel a régimódi kérdéssel indítani a beszélgetést azért, hogy jobban megismerjék a jelentkezőt. Nincs ebben semmilyen trükk. Semmi baj, elméletileg ez a világ legkönnyebb kérdése, gondolhatnánk. De tudjuk mindannyian, hogy ez nem így van.

Nagyfokú magabiztosság kell ahhoz, hogy megválaszoljuk ezt az alapkérdést, és aztán képesek legyünk átvenni a beszélgetés irányítását. A legtöbb állás esetében fontos a kommunikációs készség, amelyet a kérdezők mindig át is vizsgálnak.

Nézzük, hogyan kerülhető el az állásinterjú legkellemetlenebb – „Kérjük, ne meséljen többet magáról! Talán majd legközelebb!” – mondata!

Vigyázzon, milyen tapasztalatot idéz fel!

Gondolja végig eddigi tapasztalatait, és gyűjtse össze közülük azokat, amelyekkel alá tudja támasztani, hogy Ön a megfelelő jelölt az adott pozícióra. Ha például olyan irodai munkára vagy ügyfélszolgálati pozícióra jelentkezik, ahol a kommunikációs készségek elengedhetetlenek, akkor mindenképpen említse meg azt a 6 hónapos recepciós tapasztalatot, amit korábban a hotelben szerezett. Ha viszont nem a kommunikáción van a hangsúly, erről felesleges mesélnie.

Ne meséljen sokat a gyermekkoráról!

A gyerekkori történeteknek – legyenek azok bármilyen érdekesek is – csak akkor van relevanciájuk, ha fontosak a cég értékei vagy az Ön leendő munkaköre szempontjából.  

Ne legyen túl félénk vagy alázatos!

Nem javasolt a túlzott magabiztosság, a dicsekvés, de még kevésbé ajánlott az, hogy alábecsülje önmagát. Ne feledje, Önnek saját magát kell eladnia, nekik pedig a pozíciót. Legyen tisztában saját értékeivel, képességeivel, és bátran mutassa is ezt meg! Ön lehet az a kulcsember, akit keresnek, de ahhoz, hogy ezt észrevegyék, fontos, hogy Ön minek ad nyomatékot.

Sokat beszél a szabadidős tevékenységeiről?

Ha például Ön büszke arra, hogy ragyogó társasági ember, elsősorban ne az intenzív társasági életéről beszéljen, hanem mutassa meg a szociális és kommunikációs készségeit azzal, hogy érdeklődést mutat a kérdezők iránt. Vagy ha szeret utazni, ne a kalandjairól meséljen, hanem azt hangsúlyozza, hogy kíváncsi az új dolgokra, képes és szeret tanulni, beleértve a vállalati kultúrát és a leendő pozícióval járó feladatokat is.

Ahogy azt az önéletrajzomban is írtam….

Lehetőség szerint ne emlékeztesse a toborzót az önéletrajzára! Gondoljon bele az ő helyzetébe! Természetesen elolvasták az anyagát, tisztában vannak az iskolai végzettségeivel és a korábbi élete nagyobb állomásaival, de bizonyára nem emlékeznek minden apró részletre. Úgyhogy – a téma függvényében – emelje ki Ön a fontos és releváns információkat! Ne hagyjon ki egyetlen fontos részt sem csak azért, mert úgy véli, hogy ők azt már tudják.

Átugrani pár kérdést…

Ezt semmiképp ne tegye! Bármit is kérdez a kérdező – annak ellenére, hogy közhelyesen hangzik vagy nem kapcsolódik a témához -, annak oka van. Ne felejtse el, egyetlen toborzónak sincs ideje felesleges beszélgetésre. Vegyen egy mély lélegzetet, és szánjon egy kis időt a válaszra! Adjon strukturált, egyszerű, egyértelmű választ minden kérdésre!

A legutóbbi munkáltatóm hideg és érzéketlen volt

Senki sem gondol arra szívesen, hogy a következő interjúban ugyanígy beszélnek majd őróla. Ezért lehetőleg ne meséljen az előző munkáltató negatív magatartásáról, vagy a rossz munkakörnyezetről, még akkor sem, ha valóban nehézségei voltak. Jobb a negatív érzéseket távol tartani az új munkahelytől.

Gondolja át és tervezze meg a választ!

Gyűjtse össze legértékesebb tapasztalatait és tulajdonságait, melyek igazolják, hogy Ön a tökéletes jelölt az adott pozícióra. Emelje ki az önéletrajzából a legfontosabb részeket úgy, hogy képes legyen két perc alatt elmondani a lényeget. Nincs szükség hosszú monológokra, és próbálja úgy felfogni az interjút, mint egy stratégiai játékot!

Legyen egyszerre magabiztos és alázatos! Önnek épp annyira szüksége van rájuk, mint nekik Önre. És ami a legfontosabb, élvezze az interjút! Sokkal szórakoztatóbb az, mint amilyennek látszik.

#allasinterju #karrier #hr #kommunikacio

H I R D E T É S