gyakornok, gyakornoki állás, gyakornoki munka, gyakornok tippek
gyakornok, gyakornoki állás, gyakornoki munka, gyakornok tippek

Minden, amit tudni kell a gyakornoki munkáról

blank
blank

H I R D E T É S

A gyakornoki munkának a lehetőségről, a fejlődésről, a tapasztalatszerzésről kell szólnia. Remek alapot jelenhet a fiatalok számára, amelyet a jövőben beépíthetnek a munkájukba. 

Pályakezdőként már elméleti tudással felvértezve indulhat az ember munkát keresni és talán konkrét elvárásokat is megfogalmaz a munkaadóval kapcsolatban, csakhogy a másik oldalon állók pont így tesznek. A vállalatok arra kíváncsiak, hogy milyen tapasztalattal és készségekkel rendelkezik a jelentkező. 

Egy iskolapadot éppen elhagyó vagy még azt koptató, gyakorlattal és tapasztalattal nem felvértezett fiatal esetében kulcsfontosságú szerepet kap a szakmai fejlődés. A gyakornoki munka éppen ezt kínálja. 

A legtöbbeknek erről a munkakörről a fizetés nélküli ingyen munka jut eszébe, pedig ennél már sokkal nagyobb lehetőségeket kínál. 

A gyakornoki munka előnyei

A tapasztalatlan fiatal úgy kerülhet be akár egy neves cég vérkeringésébe, hogy ott kapcsolati tőkére tehet szert a szakmai tapasztalat mellett. Ez a munkalehetőség arra is kiváló, hogy a pályakezdő belelásson, hogyan működik egy kisebb, közepes vagy nagy vállalkozás. Kipróbálhatja magát kreatív feladatokban és ami a későbbiekben nagyon fontos szerepet kap majd, hogy önálló szakmai projektben is kipróbálhatja magát. A legtöbb esetben mentor segíti a munkát, aki folyamatos visszacsatolással segíti a fejlődést. Ráadásul nemcsak egy szektor munkájába láthat bele, hanem többféle szakterületen is kipróbálhatja magát.

A jó gyakornoki munka igazi win-win helyzet, hiszen a munkaadók tisztában vannak azzal, hogy egy pályakezdővel mekkorát szakíthatnak, cserében hatalmas előnyökhöz juttathatják a náluk kezdőket.

Már az aktív tanulmányi időszakban is beleláthat a pályakezdő abba, amivel elméletben foglalkozik. A gyakornoki munkakörrel rendelkező cégek tisztában vannak azzal, hogy az egyetem milyen elfoglaltságokkal jár, így munkaidőt rugalmasan kezelik. 

A gyakornoki munka hátulütői

Mint mindennek, így a gyakornoki munkának is megvan a maga hátránya. A gyakornoki fizetés nem a legkecsegtetőbb, de ezzel mindenki tisztában van. Az ilyen munka a gyakorlati tudás megszerzésének lehetőségével kecsegtet és arra is megtanítja a fiatalt, hogyan kell beosztania a pénzét. Ha pedig valaki kap a gyakornoki munkájáért fizetést, az szerencsés, ugyanis van, ahol azt is mellőzik. 

Még mindig leginkább arra gondolnak a legtöbben, hogy a gyakornokok végzik el az alantas munkákat és a kávéfőzésen, fénymásoláson túl nem bíznak rájuk semmit. Sajnos valóban van olyan vállalat, ahol még él ez a tendencia, azonban ez sem teljesen általános és egyre inkább jó szakmai alapot lehet szerezni ilyen pozíció betöltésével.

Ami még a gyakornoki munka hátrányát jelenti az a nem stabil munkavállalói pozíció, amely a fiatal számára bizonytalanságot és stresszt generálhat.

Ha a másik, a munkáltatói oldalt vesszük figyelembe, akkor azzal is számolni kell, hogy gyakornokként nem kap egy teljes értékű dolgozót. A betanítása időt és energiát vesz el, és bármennyire is lelkes egy pályakezdő, tapasztalatlansága miatt nem biztos, hogy produktív tud lenni.

Rónai Márta

H I R D E T É S