Az eddig feldolgozott kérvények szinte mind pozitív elbírálásban részesültek – a beadványok csupán egy százalékát utasították el a hatóságok.

Nagy-Britannia tavaly kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk.

A londoni belügyminisztérium havi összesítése szerint a kérelmet az Unió állampolgárai közül április 30-ig 5 423 300-an tették meg. Nagy részüket már elbíráltak, és csaknem mindet kedvezően: az elutasított kérvények aránya mindössze 1 százalék, a beadványok további 1 százalékát a kérelmezők visszavonták, szintén 1 százalék pedig valamilyen okból érvénytelennek bizonyult.

Az esetek  több mint felében a kérelmezők végleges, 44 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak. Utóbbit azok a kérelmezők kaphatják, akik tavaly év vége előtt érkeztek, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen a szigetországban – ezután azonban ők is megkapják a végleges engedélyt, az addig eltelő időszakban pedig megmaradnak korábbi jogosultságaik.
 
A legutóbbi negyedéves összefoglaló szerint a Nagy-Britanniában élő magyarok közül január 31-ig 131 120-an folyamodtak letelepedett státusért.

Akik már tavaly életvitelszerűen a szigetországban tartózkodtak, idén június 30-ig nyújthatják be kérvényüket. Az ehhez kidolgozott részletes útmutató magyarul is hozzáférhető a https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.hu brit kormányzati honlapon.

Az idei év első napjától az Unióból és az unión kívüli országokból újonnan érkezőkre a brit kormány új, egységes bevándorlási szabályozást léptetett életbe, amely – főleg a jelentkezők szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján – pontozásos kritériumrendszert alkalmaz a letelepedési kérelmek elbírálásakor.

Forrás: MTI

#munkavallalas #letelepedes #karrier #brexit #unio #bevandorlas

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét