A hivatalos balesetbiztosítás alapesetben lefedi a foglalkozási megbetegedéseket és munkahelyi baleseteket. De mi van akkor, ha az alkalmazott a COVID-19-et kapja el a munkahelyén? Vajon a koronavírus miként kezelendő ebből a szempontból? Megnéztük, mit ír erről honlapján a Német Szakszervezeti Szövetség (Deutscher Gewerkschaftsbund – DGB). Összefoglaljuk az alábbiakban.

Akkor járunk legjobban, ha…

A Német Szakszervezeti Szövetség szerint minden olyan koronavírus-fertőzés, mely a munkavégzéssel hozható összefüggésbe, munkahelyi balesetként kezelendő. Vagyis úgy helyes, ha munkabalesetként, munkavégzéssel összefüggő úti balesetként, esetleg foglalkozási betegségként jelentjük a felelős balesetbiztosítónál a fertőzést. Ezzel lényegesen nagyobb előnyökhöz jutunk, mint a kötelező egészségbiztosítások esetén.

Ne hagyjuk lerázni magunkat!

Aki munkában vagy odafelé tartva kapja el a fertőzést, mindenképpen jelezze ezt a felettesének! Amennyiben az nem kezeli munkahelyi balesetként a bejelentést, az embernek érdemes személyesen felkeresnie a felelős balesetbiztosítót, hiszen az jóval kielégítőbb szolgáltatást nyújthat az egyszerű egészségpénztárakhoz képest.

Nagyobb kockázat bizonyos foglalkozások esetén

Számos szakmai csoport esetében nagyobb a kockázata annak, hogy a foglalkoztatott tevékenysége során koronavírussal fertőződik meg. Különösen azok, akik közvetlen, hosszú távú, vagy nagyon szoros kapcsolatban állnak a fertőzött emberekkel: egészségügyi dolgozók, tanárok, rendőrök, postai alkalmazottak, vagy például a szépségiparban vagy a húsfeldolgozóiparban dolgozók, de még sorolhatnánk. Nyilvánvaló, hogy az ezeket a foglalkozásokat űző emberek munkahelyi balesetnek tudhatják be, ha megbetegednek a járványban.

Mit mond a jogszabály?

A SARS-CoV-2-fertőzés illetve a COVID-19-megbetegedés a törvény szerint alapvetően elfogadható munkabalesetként vagy foglalkozási betegségként. Ugyanakkor rengeteg esetben a munkaadó megpróbálja ezt felülírni, vagy nem tájékoztatja megfelelő módon az alkalmazottakat.

Mire jogosult a beteg?

A törvényes balesetbiztosítás fedezi a kezelés, valamint a rehabilitáció költségeit. Ha a a betegség miatt a keresőképesség csökken, nyugdíjat is fizethet. Halál esetén a családtagok hozzátartozói nyugdíjat kaphatnak.

Tipp:

Mindemellett előfordulhat, hogy a biztosító nem fogadja el kérvényünket. Ez esetben is lehetőségünk van a fellebbezésre, sőt kereset benyújtására is a társadalombiztosítási bíróság felé. Alapvetően a biztosító felelőssége kivizsgálni a baleset vagy megbetegedés körülményeit, azonban jó, ha tudjuk bizonyítani, ha például a nem megfelelő munkahelyi óvintézkedések miatt kaptuk el a vírust.

Forrás: https://www.dgb.de

Szerző: T.M.

#nemetorszag #koronavirus #munkahelyibaleset #fertozes #munkavedelem #biztositas #foglalkozasibetegseg

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét