hatekonysag, munka, tanulas, teljesitmeny
Fotó: Envato

Így osszuk be az időnket, ha egyszerre tanulunk és dolgozunk

blank
blank

H I R D E T É S

A tanulmányok és a munka párhuzamos menedzselése nem egyszerű feladat, így könnyen lehet, hogy az ember kezéből néha kicsúszik az irányítás. 

Ha úgy érezzük, hogy a kettő együtt már kihívások elé állít, akkor sincs semmi gond. Egyrészt a legtöbben ezzel ugyanúgy szembesülnek, másrészt maximálisan tehetünk annak érdekében, hogy mindkét területen ugyanolyan hatékonyan teljesítsünk. Csupán néhány egyszerű technikát kell kipróbálnunk, majd alkalmaznunk, így hamar összhangba kerül a tanulás és a munka

Írjuk le bátran 

Egész nyugodtan foglaljuk írásba a teendőinket, mind a tanulás, mind pedig a munka terén. Jelöljünk ki egy füzetet vagy határidőnaplót a feladatok összegyűjtésére, esetleg, ha úgy könnyebb vezethejtük őket digitálisan is. Egy sima jegyzet, word dokumentum vagy excel táblázat már sokat segíthet, így jobban átláthatjuk, hogy mi vár ránk az adott időszakban. Ezeket bármikor könnyen elővehetjük, kiegészíthetjük, vagy épp lehúzhatunk dolgokat a listáról. 

Fontos a priorizálás 

A fontosabb vagy rövidebb határidővel rendelkező teendőket tegyük a lista elejére, így egész biztosan nem csúszunk majd meg semmivel. Pipáljuk ki, amivel végeztünk, így azontúl, hogy átláthatóvá válik a hosszú lista, ez egy jó visszajelzés a számunkra is, pontosan látjuk, mi mindennel sikerült végeznünk. Fontos, hogy ne e akarjunk mindent egy napba besűríteni. Ügyeljünk rá, hogy reális időt tervezzünk be egy-egy feladatra. Koncentráljunk mindig arra, amit határidőre várnak tőlünk, így nem okoz majd stresszt az, hogy az utolsó pillanatban kellene elvégezni valamit.

Válasszuk külön a feladatokat! 

A feladatok abszolválása során fontos, hogy ne hagyjuk összefolyni a teendőket. Legyen külön kijelölt idő a tanulásra, valamint a munkára is. Ha a munkahelyi teendőkre fókuszálunk, akkor ne pörgessük az agyunkat a tanuláson, és pláne ne kezdjünk bele a tanulás körüli feladatok elvégzésébe. 

Tartsunk szünetet!

Mindig hagyjunk időt magadnak a feltöltődésre, és értékeljük a már elért célokat. Lényeges megérteni, hogy egyikünk sem robot, senki nem tud egyszerre mindent megcsinálni, sőt nem is kell. Ha úgy érezzük, nagyon el vagyunk havazva, álljunk meg egy kis időre, gondoljuk át tiszta fejjel a teendőinket, és fókuszáljunk az aznapi feladatokra. 

Az embernek az idejét jól és hatékonyan beosztani nem könnyű, de sokszor csak pár apró lépés hiányzik ahhoz, hogy ez mégis sikerüljön. Mindenkinek más módszer válik be, így, ha elsőre nem jön össze az időmenedzsment, akkor sem kell elkeseredni.

Egy kis gyakorlás és biztosan, Te is hamar meg fogod találni azt a módot, amivel könnyebben összeegyeztetheted a munkát és a tanulást, és ezzel hosszútávon egy harmonikusabb életet alakíthatsz ki önmagad számára.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S