munka-maganelet, karrier, kommunikacio, teljesitmeny
Fotó: Envato

Tippek a munka-magánélet egyensúlyának fenntartására

blank
blank

H I R D E T É S

Rendkívüli fontossággal bír az a kérdés, hogy miként tudunk egyensúlyt teremteni munkánk és magánéletünk között. Ez bizony nem könnyű feladat, és alapos tervezést, valamint odafigyelést igényel. Íme néhány tipp.

Tudjunk nemet mondani

Számos olyan szituáció létezik, ahol nem könnyű nemet mondanunk, és bizonyos ember típusoknak ez kifejezett kellemetlenséget okoz. Valaki tehát gyorsabban veszi rá magát, hogy nemlegesen válaszoljon egy kérdésre vagy kérésre, ám vannak olyanok is, akik késztetést éreznek arra, hogy mindent bevállaljanak, amit csak lehet. Elsősorban a munkában kell megtanulnunk nemet mondani, viszont az is igaz, hogy ezen kívül is tudnunk kell ezt alkalmazni. Ha valami olyan próbálnak ránk erőltetni, ami határozottan kibillentene minket az egyensúlyunkból, akkor merjünk hárítani, és saját érdekeinket előtérbe helyezni. A határok meghúzása mindig fontos, legyen szó magánéleti vagy munkával kapcsolatos kérdéskörről.

Pihenjünk eleget

Az aktív és passzív pihenés épp ugyanolyan fontos, így szükséges ezek rendszeres, és minőségi beiktatása az életünkbe. Az alvásidőnket igyekezzünk megfelelő óraszámra felkerekíteni, és figyeljünk rá, hogy az éjszakai alvásunk valóban pihentető legyen. Emellett szabadidőnkben aktívan is feltöltődhetünk, külön ajánljuk a sportolás bevezetését. Járjunk el rendszeres időközönként mozogni, találjuk meg azt a sportot, ami nem csak fizikai aktivitásunkat növeli, de szellemileg is feltölt minket. Mindezen túl hagyjunk időt magunknak kiteljesedni, éljünk azoknak a tevékenységeknek, amik örömet okoznak nekünk. Legyen ez olvasás, kirándulás, barátokkal eltöltött idő, vagy igazából bármi, amiből töltekezhetünk. Ha elegendő időt szánunk ezekre, az pozitív hatással lesz a munkánkra is, így hamar egyensúlyba kerülhetünk.

Ne féljünk változtatni    

Ha valami hosszú távon nem építő jellegű számunkra, akkor bátran lépjünk ki a komfortzónánkból, és vágjunk bele valami újba. Amennyiben nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön, legyen ez a munkánk jellegéből, kollégáinkból vagy főnökünkből adódóan, gondolkozzunk el a lehetőségeinkről. Ha sorozatosan negatív élményekkel térünk haza munkahelyünkről, az abszolút kihatással lesz a magánéletünkre. Családtagjaink szinte azonnal megérezhetik, de a barátainkhoz sem hosszú idő, mire eljut ez az egész. Ne hagyjuk, hogy ez felborítsa az egyensúlyt, és, ha úgy érezzük, változtassunk. Keressünk új munkahelyet, vagy beszélhessünk el felettesünkkel a minket érintő negatívumokról, és igyekezzünk közös nevezőre jutni. A magánéleti problémáink szintén nem hathatnak ki a minőségi munkavégzésünkre, így ilyesfajta probléma esetén is mihamarabb keressünk megoldást.      

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S