fizetésemelés, karrier, főnök
fizetésemelés, karrier, főnök

Így kérj fizetésemelést – 5 tipp a sikerhez

blank
blank

H I R D E T É S

Kétfajta munkavállaló létezik: az egyik aki még nem kért fizetésemelést a főnökétől, a másik pedig aki már megtette ezt. A fizetésemelés kérése olyan dolog, amit valószínűleg előbb vagy utóbb mindenki meg fog tenni karrierje egy bizonyos pontján. 

Ha nehezen szeded össze a bátorságodat, hogy szóba hozd a fizetésemelés témáját, próbáld meg követni az alábbi tippjeinket:

1. Készülj fel reális számadatokkal!

Mielőtt felvetnéd a témát a főnöködnek, gondold át, hogy mit szeretnél és mérlegeld, hogy mi a reális. Ha azzal a céllal vágsz bele a beszélgetésbe, hogy irreálisan magas fizetésemelést szeretnél kapni, akkor csalódni fogsz. Ha nem tudja, mi a reális, próbálja meg egy ellenőrizni (például itt: https://www.fizetesek.hu/) , hogy a területen belül mi a piaci ár a munkakörödre vonatkozóan. Ha úgy tűnik, hogy súlyosan alulfizetnek, akkor ezt az információt felhasználhatod az ügyed érdekében. Ha a reméltnél kisebb fizetésemelést ajánlanak fel, próbálj meg kompromisszumot kötni, és kérj bónuszprogramot (ha még nincs ilyen), hogy a teljesítményed alapján növeld a keresetedet, vagy szakmai továbbképzéseket, hogy bővítsd tudásod és készségeidet.

2. Gyűjts bizonyítékokat!

Minél több bizonyítékot tudsz gyűjteni a javasolt fizetésemelés alátámasztására, annál jobb. Hacsak nem közvetlenül az ügyvezető igazgatónak vagy a pénzügyi vezetőnek jelentessz, valószínű, hogy a főnöködnek kell majd ismertetnie a kérésedet a magasabb beosztású munkatársakkal, akik számokat akarnak majd látni. Ha például be tudod bizonyítani, hogy következetesen elérted a kitűzött célokat, X mennyiségű bevételt hoztál, vagy olyan fejlesztéseket hajtottál végre a vállalaton belül, amelyekkel időt és pénzt takarítottál meg, akkor kiváló érveket tudsz felsorakoztatni a fizetésemelés mellett.

3. Kérdezz a megfelelő módon!

Amikor fizetésemelést kérsz, mindig maradj profi. Ne legyél követelőző, és ne beszélj negatívan senki másról a vállalkozáson belül. Ne mondj olyan dolgokat mint például: “Én keményebben dolgozom, mint a Laci, és tudom, hogy ő több pénzt kap, mint én”. Beszélj higgadtan, észszerűen, és világosan mutasd be az ügyedet. Mondhatnád például ezt: “Már egy jó ideje nem változott a fizetésem és úgy érzem, hogy méltányos lenne felülvizsgálni. Az elmúlt évben elértem ezt és ezt az eredményt..”

4. Az időzítés a legfontosabb!

Gondold át alaposan, hogy mikor kérsz fizetésemelést. Ne hozd szóba a témát nyilvánosan. Egy évértékelő, vagy más hivatalos megbeszélés az ideális helyszín erre a beszélgetésre. Ha éppen konfliktusod van a főnököddel a te hibádból ( például többször elkéstél a munkából, vagy nem teljesítetted a kitűzött célokat), akkor érdemes lehet a beszélgetést egy későbbi időpontra halasztani.

5. Készülj fel az elutasításra (de ne add fel)!

Néha előfordulhat, hogy egyszerűen nem megfelelő az alkalom. Lehet, hogy a munkáltatód csak a pénzügyi év végén vizsgálja felül a fizetéseket, vagy a cég jelenleg egyszerűen nincs a legjobb pénzügyi helyzetben ahhoz, hogy fizetésemelést ajánljon neked. Ha a kérésedet elutasítják, fogadd megértően és kérdezd meg, hogy mikor fogják legközelebb felülvizsgálni a fizetéseket, és hogy van-e valami, amit tehetsz azért, hogy a később jó esélyed legyen. Ne feledd, hogy mindig lesznek olyan külső tényezők, amelyeket nem tudsz befolyásolni.

Fotó: Envato

H I R D E T É S