Utazás
Forrás: Envato

5 kínos kérdés, amivel szembesülhetsz külföldi munkavállalás során

blank
blank

H I R D E T É S

Rengeteget hallunk arról, hogy a külföldi munkáltatók is sokszor már az első alkalommal „belemásznak a privátszféránkba”, és olyan kérdéseket tesznek fel, ami után akár a jogorvoslati lehetőség is megfordul a fejünkben. Nézzük a külföldi munkavállalás 5 kérdését!

Nem felmentve a külföldi munkaadókat, de egy bizonyos fokú kíváncsiság az ő oldalukról is érthető, már csak azért is, mert a munkába állás kétoldalú dolog, és arra a fogadó cégnek is fel kell készülnie. A külföldi munkavállalás „kellemetlen” kérdéseinek jártunk utána.

„Ugye tudod, hogy itt senki sem fog hozzád szólni magyarul?”

Az első beszélgetés, és rögtön egy ilyen kérdés?! Igen, előfordulhat. Ne felejtsd el: bár lehet, hogy ott is tucatnyi magyar fog téged 24 órában körülvenni, de mégis külföldre mész dolgozni, és könnyen elkerülsz egy olyan céghez, ahol minket, magyarokat csak hírből ismernek. Mit tehetsz? Megszoksz, vagy megszöksz… Az ilyen kérdés leginkább lélektani szempontból fontos: egyrészt a munkaadó teszteli az első reakciódat, másrészt a válaszodból képet kaphat arról, hogy mennyire (lehetnek) komolyak a szándékaid.

„Család, gyerek?”

Talán a legérzékenyebb kérdés, sőt! Senki nem szereti, ha ezeket neki felteszik (még akkor sem, ha családdal együtt kb. 800 méterre él a cégtől). Ugyanakkor ezt minimum két dolog miatt fontos a partnernek tudni: először is a válaszod eldöntheti, hogy mennyire gondolkodsz hosszútávon (esetleges kiköltözés ide vagy oda), másodsorban a bér miatt sem mindegy (gondolj most elsősorban például a németországi adórendszerre).

„Milyen sűrűn járna haza?”

Újabb kényes/fontos kérdés (kivéve, ha már a családdal együtt vagy kint). De akárhogy is nézzük, a cégnek tudnia kell, hogy számíthat-e rád esetleg pénteken, ha a jól megérdemelt „Feierabend” helyett még túlórázni kell? Vagy ha annyi megrendelést kap, hogy szombaton is műszakba kell állítania az embereit? Biztosan visszaérsz hétfő reggel a műszakkezdésre? Muszáj ezekre is felkészülnie. Mit lehet ilyenkor tenni? Lehetőség szerint felvázolni, hogy mikor, milyen időközönként és mennyi időre utaznál haza. Amennyiben az esetleges nyári kéthetes leálláskor, illetve év végén, a két ünnep körül tervezel csak hazalátogatni, akkor azzal mindenki elégedett lesz. De ha ezt pl. kéthetente akarod megtenni úgy, hogy közben lenne elég munka (akár még a hétvégékre is), az otthoniak pedig csak odaúton kb. 800 km-re vannak, akkor…

„Miért váltott annyi munkahelyet?”

Sok munkaadó két dologra „allergiás”. Az egyik, ha „lyukak” vannak az önéletrajzban, a másik, ha túl sok különböző munkahely szerepel benne. Persze, ők is tudják, hogy sok függ az életkortól és a munkakörtől is, de az gyorsan gyanússá válhat nekik, ha pl. egy 25 évesnek eddig már legalább 5-6 különböző munkahelye volt. Érdemes őszintének lenni, ha rákérdeznek erre, ergo mondd el konkrétan, mi történt! Csődbe ment a cég? Vagy profilt váltott, amibe már nem illettél bele? Projektekre tudtál csak leszerződni? Nem fizettek ki? Vagy „xy Firma” csak egy tévedés volt?

„Nem releváns munkatapasztalatok?”

Tudjuk nagyon jól, hogy szakemberhiány ide vagy oda, bárkivel történhet valami, aminek következtében kénytelen pályát módosítani, másfajta munkákat vállalni, és utána csak hosszas átmenet után tud visszatérni ahhoz, amiben jó, amit csinálni szeret. De az is lehet, hogy „későn érő” típus vagy, és nem 18 éves korodban kaptad kézhez a villanyszerelői végzettséget igazoló bizonyítványt, hanem „negyedszázadosként”, előtte pedig pl. biztosítási ügynök is voltál. Van ilyen. És amikor a cég erre rákérdez, akkor erről is érdemes őszintén beszélni! Készülj fel erre is, és mondd el nekik az okokat. A család miatt váltottál? Elvesztetted az érdeklődésedet? Vagy „kihalt” az eredeti szakmád? Esetleg valami más történt?

Két dolgot ne felejts el:

  • Bármilyen kellemetlen kérdést is kapsz, készülj fel előzetesen ezekből is az interjúra, és lehet, hogy a hátrányodat egy jó válasszal pillanatok alatt az előnyödre tudod fordítani!
  • Egy-egy ilyen kérdésből Te is azonnal leszűrhetsz számodra fontos dolgokat – például azt, hogy érdemes lehet-e az adott cégnél munkát vállalnod…!

Szerző: Lendvay Lajos, toborzási tanácsadó

Fotó: Envato

#kulfoldimunkavallalas #interju #allas #munkakereses #karrier

H I R D E T É S