karrierváltás, karrierváltás 40 felett, karrier, önismeret
karrierváltás, karrierváltás 40 felett, karrier, önismeret

Legtöbben nem ússzuk meg karrierváltás nélkül

blank
blank

H I R D E T É S

A köztudatban, sokan csak legyintettek: már megint valami számunkra értelmezhetetlen izé. Ma meg már ennek szellemében végezzük a munkánkat és ez a szemlélet szükségeltetik ahhoz is, ha valami újba szeretnénk kezdeni. Mert jó eséllyel nem abból a szakmából megyünk nyugdíjba, mint amit pályakezdőként megszereztünk.

Karrierváltás negyvenévesen?

Akár még ötvenévesen is lehetséges. Ehhez azonban elhatározás, nyitottság és némi bátorság is szükséges. A valami újba kezdők jellemzően azért fordulnak más hivatás felé, mert már nem szeretik a munkájukat, esetleg nem is szerették már akkor sem, amikor ezt a szakmát választották. De előfordulhat, hogy már nem találnak kihívást a mindennapi feladatokban, esetleg unják vagy kiégtek. Az is megeshet, hogy már nincs szükség a korábban megszerzett szaktudásra, mert elhal a szakma, vagy már nem lehet annyit keresni adott munkával, amiért megérné bejárni dolgozni. Ok lehet a továbblépés lehetőségének hiánya, és az is gyakran áll egy pályaváltásról szóló döntés hátterében, hogy valaki végre azt szeretné csinálni, amire mindig is vágyott és megadja magának a „munkaboldogság” lehetőségét.

A legfontosabb kérdések, amelyeket érdemes tisztázni

Az első pálya, szakma választásánál az emberek többsége érzelmi alapon döntött, esetleg a közelben lévő iskolák közül választott. Érett felnőttként azonban már szert tettünk bizonyos önismeretre, ami elengedhetetlen a sikeres karrierváltáshoz. Ugyanis nem elég csupán az új foglalkozás tartalmát ismerni, az is fontos, hogy lássuk: kompatibilisek vagyunk-e vele. Döntésünkben néhány jól megfogalmazott kérdés is segíthet.

– Miben vagyok jó, tehetséges? Melyek az erősségeim, illetve a gyenge pontjaim?

– Mi motivál a munkámmal kapcsolatban?

– Vállalkozóként vagy alkalmazottként látom magamat az új munkámban?

– Ismerek-e valakit, aki az általam vágyott munkát végzi? (Ha igen, kérdezd meg a bejárt útról és az esetleges nehézségekről.)

– Az egyéni kompetenciáim, a személyiségem, az értékrendem összeegyeztethető-e az új munkával, a munkakörülményekkel?

– Mennyi időbe és pénzbe kerül az új szakma elsajátítása?

– Meg tudok-e élni az új munkából, azaz van-e rá kereslet?

A siker egyik összetevője: a tervezés

Egy karrierváltás az esetek nagyobb részében nem megy egyik napról a másikra, és ez egy olyan jelentős fordulat az ember életében, ami mindenre kihat: a családra, a megélhetésre, a pszichológiai egyensúlyra stb. Ezért – ha csak nincs külső kényszerítő tényező – érdemes végiggondolni, akár 2-3 évre előre, hogy milyen hatások érvényesülnek az életedben: a gyerekek iskolába mennek/végeznek, lejár az autó- vagy a házhiteled, esetleg valamelyik családtagodat ápolnod kell? Ezek mind megjelennek az anyagi helyzetedben, a szabadidődben, de az életed minőségében is.  

Pontosíts!

Míg 20 évvel ezelőtt a villanyszerelők nem a legtisztább körülmények között dolgoztak, ma az esetek többségében (a gyárakban) szinte steril gyártósorokon, robotokkal kiegészítve végzik a munkájukat. De a pályát választók vagy az álláskeresők fejében még mindig a régi emlékek élnek. Ezért tehát érdemes alaposan megismerni a választott szakma sajátosságait, a benne dolgozók kihívásait, a stresszt okozó körülményeket, a várható nehézségeket. Járd körbe, hogy mennyibe kerül pénzben és időben az új szakma elsajátítása, kitérve olyan részletekre is, hogy hol lehet gyakorlatot szerezni. Majd érdemes kalkulálnod: mennyi idő alatt térül meg a befektetésed, mennyit tudsz keresni az új szakmáddal. Ha mindezt pontosan látod, könnyebb lesz meghoznod a döntést és megtenni az első lépést.

Szerző: Kis Tünde

H I R D E T É S