régi foglalkozások, foglalkozások
régi foglalkozások, foglalkozások

11 foglalkozás, ami mára már nem létezik

blank
blank

H I R D E T É S

Éljük az életünket és tesszük a dolgunkat, amelynek része a munka is. Abba bele sem gondolunk, az a munka, amelyet most végzünk, korábban talán nem is létezett, vagy egészen máshogy zajlott.

Ahogy mondani szokták, csak egy valami állandó, a változás. Ha ezt vesszük figyelembe, akkor egyáltalán nem meglepő, hogy a munkában, a munkavégzés folyamatában is állandó ez a változás. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a modernizációnak köszönhetően egyre könnyebb dolgozni, mert gépek, robotok segítik a munkánkat, hanem új szakmák születnek és néhány eltűnik, kihal. Ebben a cikkben ez utóbbiakról lesz szó.

A mai modern időben el nem tudjuk képzelni, hogy milyen lehetett az élet akkor, amikor az otthonokban gyertyákkal és olajlámpákkal világítottak, nem volt a mai értelemben vett modern mellékhelyiség és a háztartási munkák elvégzését sem segítették gépek. 

Lámpagyújtogató

Volt idő, amikor a közvilágítás csak akkor létezett, ha az úgynevezett lámpagyújtogató elvégezte a dolgát. Ez azt jelenti, hogy ez az ember rótta a város utcáit és minden egyes utcai lámpát meggyújtott. Az elektromos árammal és ennek köszönhetően a közvilágítással érthető okok miatt nem volt többé szükség a lámpagyújtogatók munkájára.

Kopogtató

Ha már az „utcán járunk”, akkor szót kell ejteni a kopogtatóról. Ő volt az a személy, aki amolyan két lábon járó ébresztőóraként funkcionált. Természetesen ez még az ébresztőórák előtti időkben létező foglalkozás volt. Ha valakinek számított az idő, nem szeretett volna késni, akkor igénybe vette a kopogtató szolgáltatását. Hosszú bottal jelezték az ablakon át, hogy ideje ébredni.

Hírmondó

Ma átlapozzunk az okostelefonunkban a legfontosabb és legfrissebb híreket vagy a televízióban, rádióban értesülünk friss történésekről. Amikor mindezek még nem is léteztek, akkor a hírmondó öltötte magára ezt a szerepet. Az volt a feladata, hogy az adott település lakóit értesítse az újdonságokról. Mindezt hangosan, kiabálva tette, hogy a lehető legtöbbekhez eljussanak a hírek.

Rikkancs

Ma már egyre kevesebben vásárolnak nyomtatott sajtóterméket, de volt idő, amikor ez volt az egyik fő információforrás. A mozgó újságárusok pedig ízelítőt adtak abból, hogy mit olvashatnak a legfrissebb számban, ha megvásárolják azt. Ők voltak a rikkancsok.

Felolvasó

Ha jó a munkahelyi légkör, az a termelékenységre is hatással van. Valószínűleg erre már korán rájöttek, mert felolvasókat alkalmaztak a gyárakban, akiknek az volt a dolguk, hogy híreket, érdekes történeteket olvassanak fel a munkásoknak, hogy ezzel dobják fel a monoton mindennapokat.

Kapcsolótábla kezelő

Hozzászoktunk ahhoz, hogy a világ másik végén lakó személlyel is pillanatok alatt valós idejű beszélgetést kezdeményezhetünk. Volt azonban idő, amikor a távolsági hívásokhoz szükséges volt egy kapcsolótábla kezelőre, aki irányította a kommunikációt.

Sírrabló

Lehet, hogy nem a legnépszerűbb és a legbiztonságosabb munkakör volt az övék, de talán az orvosláshoz közvetetten is hozzájárultak a sírrablók. Az ők munkájuk az volt, hogy holttesteket ástak ki és tulajdonítottak el azért, hogy a megbízójuk tudományos kísérleteket, boncolásokat végezhessen. Ennek köszönhetően fejlődött az orvostudomány.

Piócagyűjtő

Amikor az orvoslás főleg az ősöktől eredő és továbbadott tudomány volt és a természet adta gyógymódokra támaszkodott, akkor a piócáknak nagy értékük volt. A ma is használt vérszívó állat, az orvosi pióca gyűjtése egy foglalkozás volt. A piócagyűjtők összeszedték a piócákat és leszállították azokat a kórházaknak, orvosoknak.

Hivatásos gyászoló

Volt idő, amikor a temetés nemcsak az elhunyttól való végső búcsú, hanem voltaképp a státuszt mutató esemény volt. Ahhoz, hogy az elhunyt személyét és a családot is minél jobb színben tüntessék fel mások előtt, akár hivatásos gyászolókat is alkalmazhattak. A feladatuk nem más volt, mint jelen lenni a temetésen és úgy tenni, mintha megrendítette volna az illető halála és még könnyeket is elmorzsoltak miatta.

Repülőgép hallgató

A háborús időkben, amikor már a légierőre is figyelni kellett, de még modern eszközök nem segítették a katonákat, akkor csak a fülükre és szemükre hagyatkozhattak. Volt katona, akinek repülőgép hallgató pozícióban az volt a feladata, hogy különböző eszközökkel az ellenséges erők repülőit fülelje.

Liftkezelő

A magas épületekben a lépcső mellett lift is segíti a le- és feljutást. Ma már csak néhány gombnyomás és magától működik a berendezés, de volt, amikor a lift kezelése egy külön munkakör volt. A liftkezelő feladata volt, hogy a vezérelje a berendezést.

Szerző: Rónai Márta

H I R D E T É S