Ausztria, Németország, Nagy-Britannia, kulfoldi munka, külföldi munka, kulfoldi munkak
Ausztria, Németország, Nagy-Britannia, kulfoldi munka, külföldi munka, kulfoldi munkak

Mennyit lehet keresni Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában?

Meghoztuk a részletes listát

blank
blank

H I R D E T É S

Magyarországon közel 10 hónapja csökkennek a reálkeresetek, vagyis a munkabérek vásárlóértéke, a tendencia legjobb esetben is csak ősszel állhat meg az előrejelzések szerint. Ennek hatására egyre többen dolgoznak külföldön, a legkézenfekvőbb választás pedig a szomszédos Ausztria. Cikkünkben utánajártunk, hogy hányan dolgoznak Ausztriában, illetve Németországban és milyen kereseti lehetőségek vannak.

Hogyan fogad a céged, amikor új kihívások elé nézel?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Fizetés Ausztriában

Elsősorban a fent említett okok miatt júniusban rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, az osztrák társadalombiztosító adatai alapján már 124 718 magyar dolgozott a szomszédban. Ennél azonban jóval több lehet a valódi szám, hiszen a határ közeli városokból és falvakból rengetegen járnak át napi szinten dolgozni Ausztriába és nem költöznek ki életvitelszerűen.

Csak Bécsben 21 475 magyar dolgozott a nyár első hónapjában és a statisztikák szerint mindössze egy hónap alatt – májushoz képest – több mint 5 ezer fővel nőtt az Ausztriában munkát vállaló magyarok száma. Az Ausztriában dolgozó külföldiek közül egyébként a legtöbben ma már magyarok, hasonló létszámban csak német állampolgárok vannak jelen.

Az ausztriai munkavállalók számának emelkedése egy nagyobb tendencia része, tavaly 26 500 magyar állampolgár vándorolt külföldre, ennél magasabb szám utoljára 2017-ben volt – derül ki a KSH adataiból. Ezzel megfordult a 2021-es pozitív trend, amikor többen tértek haza, mint amennyien elmentek Magyarországról.

Ausztriában a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos bruttó éves jövedelme a fizikai dolgozók esetében 36 507 euró, a szellemi dolgozóknál 53 963 euró, a szerződéses alkalmazottaknál 46 205 euró, a köztisztviselőknél 63 873 euró volt, mindez átlagban összesen 45 595 euró bruttót jelent, ez 3 257 eurónak felel meg évi 14 alkalommal. A különböző foglalkozások legfrissebb átlagjövedelmére egyébként pontosan rá lehet keresni a https://finanzrechner.at/gehaltsvergleich/ oldalon.  

Fizetés Németországban

A legtöbb magyar azonban nem Ausztriában, hanem egyértelműen Németországban dolgozik, ahol közel 200 ezer honfitársunk találta meg a boldogulását. Itt még az osztrák fizetésnél is többet kínálnak a munkavállalóknak, bár tartományonként – és persze foglalkozásonként – nagyon eltérőek lehetnek a fizetések. 

A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint tavaly az átlagos bruttó jövedelem Németországban 4105 euró volt, ez éves szinten bruttó 49 260 eurós fizetésnek felel meg főállásban. Az átlagos jövedelem az ágazaton kívül attól is függ, hogy melyik szövetségi államban dolgoznak az emberek. A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak Hamburgban keresnek a legtöbbet, közel bruttó 5200 eurót Németországban. A második és harmadik helyen Hesse és Baden-Württemberg állnak. Mecklenburg-Előpomeránia áll a fizetési lista végén, ott keresnek a legkevesebbet a teljes munkaidőben foglalkoztatottak, havi bruttó 3467 euróval.

Fizetés Nagy-Britanniában

Szintén sok magyar munkavállaló dolgozik Nagy-Britanniában is. A Brexit után, az unióból való brit kilépés megszavazásának idején az országban élőknek regisztrálniuk kellett a további szabad munkavállalásért, és több mint 170 ezer magyar regisztrált ekkor. Az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalók átlagos éves bruttó fizetése egyébként jelenleg 33 402 font, ami havi 2783 fontnak, mintegy 3263 eurónak felel meg.

Amennyiben valaki külföldi munkavállaláson gondolkodik, akkor javasolt felvenni a kapcsolatot közvetítő céggel, mert rengeteg mindenben tudnak segíteni. Többek között:

  • Ügyintézés
  • Szállás
  • Utazás
  • Családtagnak munkakeresés

Szerző: K.T.

H I R D E T É S