Accountant at work

Merre tovább könyvelők?

blank
blank

H I R D E T É S

Sokak szerint elöregedőben a könyvelő szakma, bizonytalanná vált a jövőkép, nagy a leterheltség, óriási a technikai fejlődés, nincs utánpótlás – ezek azok a témák, melyek ismételten hangsúlyt kapnak és választ, megoldást várnak a szektorban. A kis-és közepes könyvelési és adótanácsadó vállalkozások gyakran munkaerőhiánnyal és magas fluktuációval küzdenek, a nagy cégek is nehezen találnak jó szakembert, miközben egy friss felmérés szerint a könyvelők harmada pályaelhagyást tervez. Merre vezet az út? Mi hozhat megújulást? A munkaerőpiac aktuális kérdéseiről beszélgettünk a könyvelőtoborzásra és kiválasztásra is szakosodott HR tanácsadó, a Jobcapital Executive Search tanácsadójával.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete és az Egzatik Szakkiadó Kft. kutatásában résztvevő könyvelők közel egyharmada tervezi, hogy már rövid távon felhagy tevékenységével. Az eddig megkérdezettek negyede az életkora, 7 százaléka pedig a megnövekedett, új típusú feladatok miatt hagyná abba munkáját.

Többen érzik úgy, hogy folyamatosan csökken a könyvelői szakma elismertsége, anyagi megbecsülése, a NAV irányába történő egyirányú adminisztrációs elvárások ugyanakkor folyamatos növekednek – mindez együttesen hozzájárul az elégedetlenséghez, illetve megjelent az a vélekedés is, amely szerint a jövőben már nem lesz szükség könyvelőkre. – derül ki a felmérésből.

Elemzők úgy vélik, ha meg akarják előzni a pályaelhagyást, mielőbbi lépések szükségesek a könyvelők adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében.  Megoldásként szolgálhat a digitális készségek fejlesztése is.

A felhőalapú digitális könyvelőprogramok alkalmazásával már nincs szükség helyi rendszergazdára, helyi infrastruktúrára. A munkaidő nagy része adatrögzítéssel és táblázatkitöltéssel telik el, ami a komoly szakemberek értékes idejének elvesztegetését jelenti. Minden bizonnyal lesznek olyanok, akik kirostálódnak a piacról, másoknak azonban piaci előnyt hozhat a digitalizáció.

Munkaerőpiaci elemzésekből kiderül, hogy a koronavírus második-harmadik hulláma idején a 10 legkeresettebb szakma egyike a könyvelő a hazai munkaerőpiacon.

Mi lehet a megújulás kulcsa? Merre tovább könyvelők?

A kis-és közepes vállalkozásoknak csakúgy, mint a nagyvállalatoknak hosszú távú stratégiát kell kiépíteniük a meglévő helyzet emberi és gazdasági hatásainak kezelésére. Ismert, hogy a stabil ügyfélkapcsolatokat létrehozó vállalkozások maradnak hosszú távon piacképesek.

„Ez azonban felkészült munkatársakat igényel, akik szakmai tudásukkal és készségeikkel képesek az ügyfélmegtartáshoz szükséges bizalom kialakítására és fenntartására.” – hangsúlyozta Horváth-Bükkösdi Fanni, a Jobcapital munkatársa.

Prezentációs készség, tárgyalástechnika, kommunikáció, technológiai fejlődés és lépéstartás, nyelvtudás, nemzetközi piac- és szabályismeret, nemzetközi tapasztalat – mindazok a készségek, tudások, melyek a jövő könyvelőjének készségtárát jelentik.

Egyre fontosabb lesz a működésben a transzparencia, a teljesítménymonitoring mind a kollégákkal, mind az ügyfelekkel, és az alkalmazotti létben is előtérbe kerül a vállalkozói szemlélet fontossága, amely az önképzés, a folyamatos fejlődés alapját képezi.

A hosszú távú perspektívához pedig tervezhetőség, folyamatos szakmai fejlődés és egyedi tudástár szükséges, ami a piacon megkülönböztető erővel bír mind vállalkozói, mind alkalmazotti minőségben.

A könyvelő egy gazdasági társaság „legbizalmibb” embere. Többek között a megfontoltság, a tisztánlátás, precizitás, lojalitás, elhivatottság és az alázat teszi azzá. A szakma elvárásai tehát definiáltak.

Kérdés, hogy a változó körülmények milyen karrierutakat tesznek lehetővé az ambiciózus, elhivatott profiknak? Illetve hogyan érdemes hosszú távra tervezni, és hogyan lehet tudatosan, hatásosan élni a lehetőségekkel?

A könyvelői karrierutakat is gondozó Jobcapital segít megtalálni az ambíciókkal rendelkező könyvelők számára a helyes válaszokat.

Önálló vállalkozást létrehozni, független szabadúszóként dolgozni, vagy alkalmazottként beállni egy nagyvállalatokat kiszolgáló multihoz, ahol adott a jól felépített képzési rendszer, a kiszámítható és tervezhető fejlődés és egy olyan tapasztalatcsomag, amely megalapozhat egy későbbi, esetleges független tevékenységet?

A HR tanácsadó portfóliója többek között ilyen lehetőségeket is biztosít az elhivatott könyvelők számára.

“A fejlődés lehetősége a szemléletben és a belső erőforrásokban rejlik, valamint a megfelelő pozicionálásban” – hangsúlyozta a cég szakértője, Horváth-Bükkösdi Fanni.

#karrier #konyvelok #munkaeropiac #palyaelhagyas

H I R D E T É S