Dilemma
Forrás: Envato

Milyen időközönként érdemes munkát váltani?

blank
blank

H I R D E T É S

A kérdés megválaszolása, miszerint mennyi idő után javasolt új munka után nézelődni, igen összetett. Ez nagyrészt függ a személyiségünktől, az életszakaszunktól, az általános helyzetünktől, valamint még számtalan tényezőtől. Épp ezért nem tudunk általánosítani az ezt érintő kérdéskört illetően, mégis vannak olyan dolgok, ami indokolttá teszik, hogy új munka után nézzünk.

Rengeteg tanulmány foglalkozik azzal, hogy kimutathassák, hogy az embernek igenis szüksége van a változásokra. Ezekbe a változásokba pedig az is beletartozik, hogy saját érdekünkben időnként munkát váltsunk. Természetesen ez nem ilyen egyszerű, és van olyan (bár ritkának mondható), aki tökéletesen fejlődik egyetlen egy munkahelyen, és ki tud teljesedni hosszú idő után is. Mégis nézzük meg, hogy mikor érdemes a változtatással kapcsolatos döntéseinket meghozni:

Azonnal vagy nagyon rövid időn belül

Ha mentális, netán fizikai egészségünk a munkavégzésünk kapcsán sérül (és most ide nem értve a véletlen, munkahelyi baleseteket), akkor az azonnali váltás válik indokolttá. Semmi nem fontosabb egészségünknél, főleg, hogy ez a mindennapi életünkre maximálisan kihat. Ha tehát bármiféle sérelem ér minket, ne féljünk kilépni az adott munkahelyről. Ha a probléma nem súlyos, mégis úgy érezzük, hogy a munkánk inkább leépít, mintsem fejleszt bennünket, akkor is érdemes szétnézni minél hamarabb a munkaerőpiacon.

Néhány hónap vagy egy év

Ha a munka mégsem olyan, mint amilyennek képzeltük, akkor adhatunk neki előbb még egy esélyt, mielőtt döntenénk. Próbáljunk meg felettesünkkel beszélni arról, hogy mi mire számítottunk, cserébe pedig mit kaptunk. Szintén kezdjünk el új munkát keresni, bár nem sürgősen, ha úgy látjuk, hogy nem lesz fejlődési vagy előrelépési lehetőség az adott cégnél. Ebben az esetben lehet 1-2 évet maradni, de hosszútávon semmiképp nem ajánlott azoknak, akik még fejlődni szeretnének vagy magasabb pozícióba kerülni. Sokszor nehéz időben megállapítanunk, hogy mind erre nem lesz lehetőségünk, épp ezért hagyjunk időt magunknak, figyeljük meg a már régebb óta ott lévő kollégáinkat, és diszkréten kérdezzük őket a lehetőségekről. Garantáltan fogunk kapni néhány hasznos információt.

Öt és tíz év között

A 7 évet sokan tartják vízválasztónak, az élet számos területén. Ez a munkára is igaz lehet, hiszen sok év után motivációnk csökkenhet, és a fizetésünk sem feltétlenül olyan ütemben nő már, ahogy azt elképzeltük. Sajnos sok példa van arra, hogy az új munkavállalókat már magasabb bérezéssel veszik fel dolgozni, mint amennyit a hosszú évek óta ott lévő emberek kapnak. Sokszor azt hiszik azokról, akik több éve ott vannak már, hogy biztos pontok a vállalat számára, és nem kell rájuk már annyi időt, energiát és pénzt fordítani. Ez a legtöbb esetben óriási tévedés, hiszen ezek a munkavállalók is épp olyan megbecsülésre vágynak, mint az új belépők.

Ember válogatja tehát, hogy mennyi idő kell elteljen ahhoz (ha egyáltalán el kell), hogy új munkát keressünk. Nagyon sok mindentől függ ez, de alapos mérlegelés után mi is meg fogjuk érezni, hogy mikor jött el a váltás ideje. Ne legyünk meggondolatlanok, de mégis döntsünk úgy, hogy nekünk minden esetben ideális legyen.

Szerző: I.A.

Fotó: Envato

H I R D E T É S