munkavallalo, karrier, munkahelyváltás, bumerangozas
Fotó: Envato

Bumeráng munkavállalók: a káposzta felmelegítve jó?

blank
blank

H I R D E T É S

Munkavállalóként bölcs dolog-e „bumerángozni”, vagyis visszatérni egy korábbi munkahelyünkre? Karriertanácsadók tapasztalatai alapján összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Jó ötlet-e visszamenni egy korábbi munkáltatóhoz?

A munkáltató szemszögéből nézve vannak okok, amelyek miatt előnyös lehet visszavenni olyan munkavállalókat, akik távoztak és később rájöttek, hogy vissza akarnak térni. Az egyik ok például az, hogy a korábbi alkalmazottak már ismerik a vállalat kultúrát és értékeket. De munkavállalóként bölcs dolog-e „bumerángozni”? Lehet, hogy jó ötlet visszatérni, a döntés előtt azonban érdemes fontolóra venni, hogy van-e értelme az adott helyzetben?

Hogyan döntsük el, hogy vissza kellene-e mennünk?

Annak kiderítése, hogy van-e értelme „bumeráng” munkavállalóvá válni, azzal kell kezdeni, hogy felmérjük, miért mentünk el annak idején a cégtől? Ha például egy mérgező főnök miatt, akkor informálódjunk, hogy ott dolgozik-e még a cégnél. Ha igen, akkor is lehet értelme a visszatérésnek, ha például egy másik részlegnél helyezkedünk el.

A Monster.com karrier-szakértője, Vicki Salemi szerint ezeket a kérdéseket érdemes megfontolni, mielőtt döntést hozunk: 

– A korábbi pozíciónkba térjünk vissza, vagy érdemes inkább egy magasabb fizetéssel és több felelősséggel járó állást megcélozni? Rendelkezünk már olyan készségekkel és tapasztalatokkal, amelyek segítségével újabb szintre emelhetjük a karrierünket és magasabb fizetést kérve térhetünk vissza a céghez? Minden esetre mindkét esetben rövidebb felfutási idővel rázódhatunk bele a dolgokba, mintha új alkalmazottként egy teljesen új környezetbe kellene beilleszkednünk.

Tippek a régi munkahelyre való visszatéréshez

Ha úgy döntessz, hogy van értelme visszamenni a korábbi munkáltatójához, akkor a következő lépésekkel kerülhetsz beljebb a végleges döntéshez:

– Beszélj azokkal az emberekkel, akik még mindig ott dolgoznak, például a korábbi kollégákkal. Kerülj képbe arról, hogy mi változott vagy mi nem változott, és merre tart a vállalat?

– Kutass egy kicsit a vállalat után, nézd meg a közösségi médiában megjelenő posztjaikat és ezeket az információkat elemezd „friss szemszögből”, mintha soha nem dolgoztál volna ott korábban.

Ehhez a következő kérdéseket tehetjük fel:
– Illik hozzám ez a cég?
– Van olyan eleme a vállalati kultúrának, ami kizáró ok lehet?
– Vannak-e nyitott pozíciók?

Miután informálisan beszéltél egy vagy több olyan emberrel, aki még mindig ott dolgozik, és befejezted az információgyűjtést, a következő lépés az lehet, hogy megkeresheted a volt főnöködet, de csak akkor, ha jóban voltatok.
További előny lehet „bumeráng munkavállalóként”, hogy felgyorsíthatják a felvételi folyamatot a cégnél, mert már van múltunk. Ennek az az oka, hogy a leendő főnökeink elővehetik a korábbi teljesítményértékelésünket, és az emberek gyakran kezeskedhetnek értünk. Ezt szem előtt tartva a karrier-szakértők arra biztatnak, hogy ne szégyelljünk új szerepet vállalni a korábbi cégünk egy másik részlegénél.
A Monster.com karrieroldalon végzett felmérés szerint egyébként a megkérdezett munkavállalók többsége (61%) fontolóra venné a visszatérést korábbi munkahelyére,  41%-uk azt állította, hogy a jobb vállalati kultúra miatt térne vissza, és közel háromnegyedük (72%) hajlandó lenne visszatérni ha jobb fizetést és juttatásokat ajánlanának, mint a jelenlegi helyükön.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S