munkahely, munkahelyvaltas, karrier, motivacio
Fotó: Envato

A munkahelyváltás szépségei és nehézségei

blank
blank

H I R D E T É S

Min múlik az, hogyan éljük meg a munkahelyváltást? Mennyibe rajtunk, mennyiben a körülményeken múlik? Mit tehetünk magunkért?

A legtöbb ember életében eljön az a pont, amikor munkát szeretne váltani, vagy belekényszerül ebbe a helyzetbe. Ez egy teljesen természetes folyamat, ami ugyanakkor nehézségekkel járhat. Nagyban függ azonban az illető személyiségétől és az adott szituációtól, hogy mindezt pozitívan vagy negatívan éli meg. Nem mindenki önszántából keres új munkahelyet, így azok számára több nehézséget okozhat a folyamat. Erősen két oldala van tehát az éremnek, hiszen, ahogy a legtöbb dolognak, ennek is meg lehet találni az előnyeit és hátrányait.

Amikor előnyös a munkahelyváltás

Az első kiemelendő pozitívum, hogy környezetváltozás ér minket, aminek hatására új emberekkel, helyekkel és helyzetekkel találkozhatunk. Ebből rengeteget tanulhatunk, sőt, önmagunkat is jobban megismerhetjük. Kipróbálhatjuk magunkat új szituációkban, és megtapasztaljuk, hogy itt is helyt tudunk állni. A kollégákkal vagy a munka kapcsán megismert többi emberrel szorosabb viszonyt is kialakíthatunk a későbbiekben, így új barátságok kötésére is előnyös lehet a munkahelyváltás.

Nem csak a munkakörülményeink változnak meg, de szakmai tapasztalatunk is bővül ezzel egyidőben, így elindulhatunk a fejlődés útján. Ha valaki hosszú éveken keresztül egy munkahelyen dolgozik, és nem biztosítják számára a rendszeres fejlődési lehetőséget, akkor hamar demotiválttá válhat. Ekkor jól jön a váltás lehetősége, ahol újra van lehetőségünk kiteljesedni, számtalan új dolgot tanulni, és visszanyerni régi hozzáállásunkat a munkával kapcsolatban. Anyagilag is megéri sokszor egy másik munkahelyen elkezdeni dolgozni, hiszen gyakran előfordul, hogy nem tudunk róla, de a piacon a mi pozíciónkért az idő elteltével már nagyobb fizetést kínálnak.

Amikor nehezebb a munkahelyváltás

Természetesen a sok szép mellett megadatnak nehézségek is, hiszen mégiscsak ki kell mozdulnunk a komfort zónánkból. Van, akinek ez könnyebben megy és simán alkalmazkodik, másoknak ez egy érzelmileg megterhelőbb út. Ott van még a kockázat is, mivel kilépünk a biztosból, és nem tudhatjuk, hogy pontosan mi vár ránk a másik helyen, mennyire lesz stabil az a munkánk. Ez egyrészről szerencse kérdése, de nagyban múlik a hozzáállásunkon és a munkavégzésünk minőségén is. Valóban jobban oda kell tennünk magunkat, főleg az elején, hogy ne csak szakmailag, de emberileg is bizonyítsunk. Nem könnyű minden oldalról megfelelni, eközben szimpatikussá válni, de nem is kell. Mindenki nem szerethet minket, nem lehet mindenki maximálisan elégedett velünk.

A lényeg annyi, hogy tudjuk, kinek akarunk és kinek kell bizonyítani ahhoz, hogy stabil munkahellyé váljon számunkra ez a hely. A többiek szimpátiájának elnyerése már csak ráadás.

Szerző:I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S