nyelvtudás
Forrás: Envato

Ezeket a nyelveket érdemes megtanulni, ha hosszú távra tervezel karriert

blank
blank

H I R D E T É S

Német, horvát, arab, portugál, japán, francia? Becslések szerint körülbelül 7100 nyelvet beszélnek világszerte. Jelenleg az angol az első számú lingua franca*, de ez így is marad? Egy német tanulmányból kiderült. Az alábbiakban azt is eláruljuk, miért lehetnek nagyon hasznosak az idegennyelvek a karrier szempontjából.

A nyelvek mintegy 40 százalékát a kihalás fenyegeti, egyes nyelvek a globalizáció eredményeként világszerte meghonosodtak. A kínai mandarin, a spanyol, az angol és a hindi jelenleg a legtöbbek által beszélt nyelvek a világon. A használók számának növekedése szempontjából azonban jelentősen eltérnek egymástól. A karrier szempontjából azonban nagyon fontos mindegyik.

Demográfiai okokból 2050-re a bolygón a legtöbben a mandarin anyanyelvűek lesznek, sőt jelenleg is ez vezeti a ranglistát, de a jóslatok szerint még akkorra sem tudja majd megelőzni az angolt a nemzetközi kommunikációban. Bár Indiában csökken a termékenységi ráta, az olyan nyelvek, mint a hindi, a bengáli vagy a marathi, továbbra is jól megállják a helyüket, mivel az országnak 1,3 milliárd lakosa van. Míg 2050-ig szinte az összes európai nyelv folyamatosan növekedni fog, például a német jelentős hanyatlás előtt áll, aminek szintén demográfiai háttere van.

Szakmailag több okból kifolyólag is érdemes a többnyelvűségre törekedni. A globalizáció a világ minden tájáról összeköti a vállalatokat. Az idegennyelvek ismerete ennek megfelelően üdvözlendő, mert megkönnyíti a partnerek közötti kommunikációt. Sőt, már sok területen kötelező az angolt beszélni. Emellett a nyelvek fitten tartják az agyat, a kultúrák és nyelvek megismerése tágítja a látóteret, de kibővítik – például külföldre – a szakmai lehetőségeket is.

És hát ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ha jól zsonglőrködünk, esetleg kinéz a nyugdíj után pár kellemes év valamelyik latin-amerikai tengerparton. Csábító gondolat, ugye? Irány a bolt, az ünnepek előbb biztos akad pár nyelvkönyv is akciósan!

* A szociolingvisztikában a lingua franca, a közvetítőnyelv terminus olyan nyelvet nevez meg, amelyet különböző anyanyelvű beszélők használnak azért, hogy kommunikálhassanak egymással.

Forrás: https://www.karriere.at/blog/karriere-push-diese-fremdsprachen-sind-besonders-zukunftstraechtig.html

https://www.ethnologue.com/guides/most-spoken-languages

Szerző: T.M.

Fotó: Envato

H I R D E T É S