vallalkozas, karriervaltas, munka, kata
Fotó: Envato

Hogyan indítsd el egyéni vállalkozásodat?

blank
blank

H I R D E T É S

Az elindítás nem bonyolult folyamat, de jó, ha az alapokkal tisztában vagy. Mutatjuk, mi mindenre lesz szükséged az elején.

Amit tudnod kell, hogy maga a vállalkozás elindítása teljesen díjmentes, viszont szükséged lesz néhány dokumentumra: személyi igazolvány, lakcímkártya, valós e-mail cím (Ügyfélkapu létrehozásához), erkölcsi bizonyítvány és képesítést igazoló okmányok (ha szükséges), valamint a tevékenységi kör(ök) ÖVTJ kódja. Amennyiben még nem regisztráltál Ügyfélkapura, akkor kattints ide. Ez mindenképp szükséges, de lehetőséged van akár online, akár személyesen elvégezni. 

Ahhoz, hogy elinduljon a vállalkozásod, meg kell adnod a személyes adataidat, és vállalkozásodnak székhelyet szükséges választanod. Ezután jön a tevékenységi kör(ök) meghatározása, amit majd végezni fogsz. Fontos, hogy figyelj rá, szükséges-e az adott tevékenységhez képesítés, ezt előnyös leellenőrizni mindenek előtt. Ha mindezzel végeztél, az a döntés következik, hogy miként fogod az egyéni vállalkozásból származó jövedelmedet leadózni. Ha nem vagy biztos benne, hogy mit válassz, kérd könyvelő vagy más, hozzáértő személy segítségét.

Egyéni vállalkozóként sokszor kedvező a Kata adózást választani, viszont érdemes utána olvasni, hogy valóban számodra is megéri-e. Ha elfogadták az egyéni vállalkozásodról szóló kérelmet, fogsz kapni egy adószámot, illetve egy nyilvántartási számot, viszont ezek nem összekeverendőek a magánszemélyként használt adóazonosító jellel. Kötelező jelleggel szükséges a kamarai regisztráció is. Vállalkozásodat be kell jelentened továbbá az önkormányzatnál is, ahol a székhelyed fog működni, hiszen az iparűzési adó alá minden vállalkozónak be kell jelentkeznie. 

Miután mindezzel megvagy, érdemes átgondolni a vállalkozói bankszámla nyitását, de például alanyi adómentesség esetén nem szükséges ehhez külön bankszámla, elegendő a lakossági folyószámlád. A számlázás folyamatának eltervezése is kulcsfontosságú, de ma már több online számlázó program segít ebben, például a Billingo  vagy a Számlázz.hu.

Fontos kiemelni, hogy egyéni vállalkozást indítani nem bonyolult, viszont nem mindenki jogosult rá. Tanácsoljuk, hogy mindennek olvass utána, mielőtt belevágnál valamibe, és kérdés esetén nyugodtan kérd ki egy szakértő tanácsát, hiszen ezzel mindenre gyorsan választ kaphatsz, és a hibázási lehetőséget is könnyen elkerülheted.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S