work-life balance
Fotó: Envato

3+1 jó tanács, hogy egyensúlyba hozd a munkádat a magánéleteddel!

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre több cég hangsúlyozza az álláshirdetésében, hogy figyel a munka és a magánélet egyensúlyára. Hogy a work-life balance mit is jelent a gyakorlatban, az azonban elsősorban rajtunk múlik.

A munka és a magánélet összehangolása nem könnyű feladat a 21. században, amikor ez a két tevékenység egyre nehezebben különül el egymástól.  A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy egyre több cég hirdet olyan pozíciót, ahol a hétvégi munka vagy rendelkezésre állás is feltétel, és akkor még nem beszéltünk a hivatalos munkaidő után vagy a szabadnapokon kapott e-mailekről, vagy a home office-ról. Egy dolog azonban biztos: a vállalat célja a profit termelése, és legfeljebb a munka elvégzéséhez biztosít egy kellemes környezetet. Ebből az következik, hogy az egyensúly megteremtése a mi feladatunk.

1. Ne akarjunk mindig túlteljesíteni a munkahelyünkön!

Sok munkavállaló igyekszik a munkahelyén kihozni magából a legjobbat. Ha kell, az utolsó pillanatban, akár az alvás rovására is, összedob egy prezentációt vagy megírja a jelentést. Sokszor ezt nem a vezető várja el, hanem a motiváció belülről fakad. Egy idő után a túlteljesítés kiégéshez vezethet, ami senkinek sem jó. Be kell látni, hogy emberek vagyunk, nem pedig gépek, akiknek szüksége van a pihenésre. Mondjunk bátran nemet a pluszfeladatokra, és ne akarjunk tökéletesek lenni, hanem csak elég jók!

2. Ne napokban, hetekben, hanem hónapokban gondolkodjunk!

A munkán kívül életünk mozzanatait egy napba, de még egy hétbe is lehetetlen belesűríteni, ezért érdemes hosszabb távokban például egy hónapban gondolkodni. Amit tudunk, tervezzük meg! Így csökkenthető a stressz-szintünk! Írjuk be, mikor megyünk sportolni, mikor takarítunk vagy éppen mikor találkozunk a barátainkkal.

3. Hagyjunk időt a pihenésre!

Sokan esnek abba a hibába, hogy a szabadidejükben ahelyett, hogy pihennének, próbálják az otthon elmaradt teendőiket bepótolni. Ez a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy három napig álljanak a koszos tányérok a mosogatóban, hanem például azt, hogy ne egy húzós munkahelyi hét után vágjunk neki a tavaszi nagytakarításnak. A túlhajtás nem tesz jót a mentális egészségnek.

+1 Legyen legalább egy szabad hétvégénk a hónapban!

Ezen a hétvégén a céges telefont kapcsold is ki, és találkozz a barátaiddal, közeli családtagjaiddal! A közös élmények lelkileg feltöltenek, így a munka is könnyebben megy.

Szerző: K.T.

Fotó: Envato

H I R D E T É S