Z-generáció
Forrás: Envato

Ezt várja egy Z-generációs a HR-estől

blank
blank

H I R D E T É S

Az adatok szerint 2025-re a Z-generáció teszi ki a munkavállalók több mint egynegyedét. Érdemes tudni, milyen elvárásaik vannak a HR-rel kapcsolatban.

Egy 2018-as Gallup felmérés szerint a Z generációs alkalmazottak azt várják egy szervezettől, hogy törődjön az alkalmazottak jólétével, etikus legyen a vezetés, a munkahely pedig sokszínű és befogadó legyen.

A Pew Kutatóközpont az 1997 és 2012 között születetteket sorolta ebbe a kategóriába. A Deloitte és a Network of Executive Women kutatásai szerint ez a korosztály nem ismeri az internet nélküli világot, hiper-kapcsolatokban működik, és mobil vezérelt életet él. Mivel sokan közülük a járvány idején kezdték pályafutásukat, a távmunka, valamint a virtuális interjúk és az onboard folyamatok valószínűleg nagy hatással a pályakezdésükre.

Hogy is néz ki a Z generációsok munkavégzése?

A Dell Technologies megállapította, hogy a Z-generáció vágyik a személyes munkahelyi interakciókra. A megkérdezettek mintegy 79% -a úgy nyilatkozott, hogy a legkorszerűbb technológiával szeretne dolgozni, és szinte mindenki (91%) egyetért azzal, hogy a munkahelyválasztásnál fontos számukra a technológiai fejlettség. A legtöbben (60%) úgy vélték, hogy az emberek és a gépek integrált csapatként működnek majd, míg az alkalmazottak harmada (32%) a gépeket az emberek számára hasznos eszköznek tekintette.

Mit vár a Z generáció a munkáltatóktól?

A mindennapi munkatapasztalaton túl a céltudatosság és a személyes értékek továbbra is listavezetők, emellett a kutatások azt mutatták, hogy a munkahelyi biztonság és a tisztességes fizetés is ugyanolyan prioritás a Z-generáció számára – különösen a járvány után.

Munkavédelem és fizetés

Számos jelentés, többek között az OECD anyaga is megállapította, hogy a Z generáció viseli a válság legnagyobb terhét. Az ADP Kutatóintézet szerint a fiatal munkavállalók háromnegyedének karrierjét (78%) érintette negatívan a járvány, minden ötödik megkérdezett (39%) végleg, vagy teljesen elvesztette az állását.

Minden hetedik munkavállaló (15%) aktívan próbált új iparágba lépni, és ezt tartja a jövő zálogának. Aktívak a karrierváltásban is, és mindent megtettek annak érdekében, hogy jobb fizetést vagy legnagyobb biztonságot nyújtó állást szerezzenek meg. Emellett különösen sokat tesznek azért, hogy új készségeket sajátítsanak el.

A mentális egészség támogatása és a munka-magánélet egyensúlya

Prioritás számukra a jólét és a mentális egészség. A Deloitte felmérése szerint a fiatalabb munkavállalók nem elégedettek a munkáltatók ez irányú erőfeszítéseivel. Bár az egészségügyi és foglalkoztatási státusz volt listavezető aggályuk, ez a korosztály komolyan aggódik a társadalmi és a fenntarthatósági kérdések miatt.

A sokszínűség és a befogadás személyes kérdés

A Z-generációsok szerint a diszkrimináció széles körben elterjedt és személyes kérdés. A megkérdezettek csaknem negyede (23%) mondta azt, hogy munkahelyén diszkriminációt érez. A megkülönböztetés leggyakrabban etnikai, illetve a faji, de gyakori a társadalmi-gazdasági helyzetből fakadó hátrány, a testi vagy szellemi fogyatékosság, a szexuális irányultság, illetve a nemi hovatartozás miatti negatív megkülönböztetés is.

Fotó: Envato

#hr #karrier #zgenerácio #kutatas #jarvany #munkaeropiac #fizetes #jollet

H I R D E T É S