Nem meglepő, hogy a horvátoknál is pangó szálloda- és vendéglátóiparban volt a legalacsonyabb a bérezés.

Az a három munkakör, melyet 2021 márciusáig a legtöbb munkaadó keresett az eladói, az adminisztratív ügyintézői, valamint a takarítói volt. Az idei első negyedévben az összesen 32.530 alkalmazott közül 4680 volt ezen a három területen foglalkoztatva. Hozzátartozik, hogy ezek nem a legjobban fizetett munkák az elemzők szerint.

Horvátországban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az előző évben az egyetemi végzettséggel rendelkező munkavállalók átlagos havi nettó fizetése 9063 kuna volt, míg az összes alkalmazott átlagfizetése 6382 kuna.

Az informatikai ágazatban elhelyezkedő, nem szakképzett munkavállalók átlagosan 7194 kunát keresnek, a szállodai és vendéglátóipari egyetemi végzettséggel rendelkező munkavállalók ellenben 5920 kunáért dolgoznak átlagosan, ez utóbbi egyben a diplomával rendelkező munkavállalók legalacsonyabb fizetése az összes tevékenység között Horvátországban.

Az egyetemi végzettséggel rendelkező alkalmazottakat a gyógyszeriparban fizetik meg legjobban, ahol az oklevél átlagosan 14.189 kunát ér. A reklám- és piackutatásban 14.076 kunát, 13.822 kunát pedig a bányászat kiegészítő tevékenységeiben keresnek.

Forrás: https://zadarski.slobodnadalmacija.hr

#horvatorszag #munkaeropiac #ber #karrier

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét