home office, tavmunka, informatika, hibrid munka
Fotó: Envato

A távmunka végleg meghódította az informatikát

Az ágazat szakembereinek 61%-a heti öt napban távmunkában dolgozik

blank
blank

H I R D E T É S

Az elmúlt 2 évben az irodán kívüli munka dominált az informatika területén.  NOFLUFFJOBS ezért úgy döntött, megvizsgálják, hogyan értékelik a technológiai szektor dolgozói a táv-/hibrid munkára való átállást, mi változott a feladataikhoz való hozzáállásukban, és mi a kívánt együttműködési modelljük a világjárvány után – vette észre a computerworld.hu.

A hétfőtől péntekig tartó távmunka a technológiai ágazatban dolgozók többségénél már-már hétköznapi jelenség. A vizsgált országok közül ez a mutató Lengyelországban volt a legmagasabb (a teljesen távmunkában dolgozók 74,6%-a) és Magyarországon a legalacsonyabb (45,5%), de mindegyik országban (beleértve a Cseh Köztársaságot és Szlovákiát is) ez volt az első helyen a lehetséges munkamódok listáján.

Mitől vonzó annyira a távmunka?

Az informatikában dolgozók 40%-a úgy véli, hogy a távmunka / hibrid munka legnagyobb előnye, hogy nem kell beutazni az irodába. Az erre a kérdésre adott válaszok listáját a közlekedési dugókban való ácsorgás vagy a tömegközlekedéssel való utazás időveszteségének elkerülése uralta – elég, ha csak annyit mondunk, hogy a második előny (a bárhonnan történő munkavégzés lehetősége) a válaszok 18,2%-át kapta.

Távmunka, esetleg hibrid. Irodai munka? Nem, köszönöm.

Az informatikusok 96%-a szeretne teljes mértékben távmunkában vagy hibrid módon dolgozni . Sőt, e csoport domináns százaléka (55,8%) a teljes távmunkát részesítené előnyben. Ez egybecseng a globális trendekkel – a közép- és kelet-európai technológiai szektorban dolgozók ebben az igényben nem különböznek nyugati kollégáiktól.

A munkáltatókat valami más érdekelné. Az alkalmazottak 56%-a az adott iparágban új állás után fog nézni, ha elveszíti a távmunka lehetőségét . Ez az arány gyakorlatilag ugyanez a hibrid munka esetében is. A munkahely ilyen módon történő elvesztése az emberek 55%-a számára ok arra, hogy új munkáltatót keressen.

A munka helye: nappali és hálószoba

A nappali az a hely, ahonnan a távmunkát leggyakrabban végzik, de a hálószobában is előfordul!
Az informatikusok 37,5%-a dolgozik távmunkában a nappaliból . Minden negyedik válaszadónak van egy külön helyisége a házban/lakásban, amelyet „irodahelyettesítőként” használ. Mint kiderült, a pizsamában való munkavégzéssel kapcsolatos viccek sem alaptalanok. A hálószobát, mint a feladatok elvégzésének leggyakoribb helyét a válaszadók közel 1/5-e jelölte meg.

Alap a laptop

A legtöbb IT-alkalmazott nagyon pozitívan értékeli mind a távmunka / hibrid munka feltételeit, mind a vállalatok felkészültségét a munka újjászervezésére. A válaszadók 35,7%-a jelezte, hogy a munkáltatótól további eszközöket kapott ahhoz, hogy kényelmesen tudjon az irodán kívülről dolgozni. A szektor egyébként már jól felkészült a munkavállalók nagyobb mobilitására. 2021-ben a hordozható számítógépet több mint 9-szer gyakrabban említették az álláshirdetésekben, mint az asztali számítógépet, tehát már itt is egyértelmű volt, hogy a vállalatok készen állnak a feladatra.

Távmunka mint munkavállalói jólléti feltétel?

A távmunka és a hibrid munka sok hasznot hoz, és fontos a kényelem, a szabadság és nagyobb termelékenység is.
A válaszadók több mint 60%-a jelezte, hogy a távmunkára / hibrid munkára való áttérés a jólétük javulásával járt együtt. A válaszadók túlnyomó többsége azt is jelezte, hogy a termelékenységük legalább ugyanolyan volt, mint a helyhez kötött munka esetében. Sőt, 57,7%-uk magasabbnak értékelte azt az irodai munkához képest.
Ezzel még nincs vége a jó híreknek. A válaszadók 61%-a jelezte, hogy a távmunkára / hibrid munkára való áttérés után nagyobb szabadságot érzett, 42%-uknak pedig több ideje maradt önmagára. A negatívnak mondható jelenségeket úgy becsülték, hogy ritkán vagy szinte egyáltalán nem fordulnak elő. Közülük leggyakrabban a több megbeszélést jelölték meg, szemben a helyhez kötött munkavégzéssel.

A teljes kutatási tanulmány letölthető a NOFLUFFJOBS oldaláról, innen.

Forrás: computerworld.hu / NOFLUFFJOBS
Fotó: Envato

H I R D E T É S