home office, munkavallalo, munkavegzes, tudatossag
Fotó: Envato

Home office: dolgozhatunk pizsamában vagy nem?

blank
blank

H I R D E T É S

Ha home officeból dolgozunk, akkor az is elképzelhető, hogy pizsamában toljuk végig a napot, pedig a helyzet az, hogy ez az egyik legrosszabb megoldás, amit választhatunk. 

Az otthoni munkavégzés évek óta ismert fogalom, de itthon valójában a covid kirobbanása óta nyert teret magának. Bár mostanra már több helyen visszarendeződtek a dolgok a régi kerékvágásba és továbbra is a klasszikus irodai munkavégzés a nyerő, de vannak vállalatok, amik megőrizték a home officet mint lehetőséget, sőt vannak olyanok is, akik egyáltalán vissza sem tértek az irodába. 

Mit lehet a home officeban és mit nem? 

Az otthoni munkavégzés kapcsán sorra merülnek fel a kérdések, hogy mit lehet és mit nem, gondolok itt például arra, hogy két feladat között berakhatunk-e egy mosást vagy felporszívózhatunk-e. Nos, ez alapvetően egyéni megítélés kérdése, bár a munkáltató nem látja fizikálisan, mit csinálunk, de azért azt érdemes észben tartani, attól, hogy otthonról dolgozunk még dolgozunk. Nyilván, ha nem megy a munka rovására, hogy elindítjuk a mosógépet, akkor egyetlen főnököt sem fog ez érdekelni, a lényeg, hogy érezzük a prioritásokat. Ha többet takarítunk vagy tévézünk egy nap, mint amennyit a munkára fókuszálunk, az nem korrekt, ráadásul hamar ki is bukik majd, hogy ellinkeskedjük a feladatainkat. A home office egyértelműen egy bizalomjáték, ha kaptunk egy ilyen lehetőséget, akkor illik élni vele. 

Pizsama vagy nem pizsama, ez itt a kérdés! 

Az otthoni munka során hajlamosak lehetünk arra, hogy elkényelmesedünk, éppen ezért nagyon fontos egyebek között a mozgásra is koncentrálni. Ami pedig örök dilemma, hogy dolgozhatunk-e pizsamában, ha otthon vagyunk. Nos, persze, dolgozhatunk, hiszen nincs erre semmiféle írott szabály, de pszichológiai értelemben nem a legjobb megoldás. 

A viselt ruha hatása 

Hajo Adam és Adam D. Galinsky még 2012-ben végeztek egy kutatást, melynek részletei a Journal of Experimental Social Psychology című lapban jelentek meg. A vizsgálat során azt figyelték meg, hogy azok az önkéntesek, akikre orvosi köpenyt adtak, sokkal jobban teljesítettek. Ennek hatására alkották meg az  „enclothed cognition” fogalmat, ami fordításban annyit jelent, felruházott én-tudat. Ez gyakorlatilag semmi egyéb, mint pszichológia, a jelenség során a viselt ruha nagyon erős befolyással bír az adott személy mentális folyamataira. Hiszen gondoljunk csak bele, a ruházatunk az élet minden területén nagyon fontos, üzenni tudunk vele a világnak, egy-egy eseményen nagyon fontos a dress-code, egy jól megválasztott ruhában magabiztosak, koncentráltak, célratörőek lehetünk. Legalábbis ezt támasztja alá a korábban készült tanulmány. 

Mi következik ebből? Ebből tehát egyértelműen arra lehet következtetni, hogy ha pizsamában toljuk végig a napot, akkor a munkavégzésünk sem lesz elég hatékony. Erről egyébként már többen és sok platformon osztották meg a véleményüket, jellemzően olyanok, akik évek óta, a koronavírustól függetlenül dolgoznak otthonról. A CNBC például egy hat pontos listát tett közzé, amely egy 15 éve otthonról dolgozó férfi tanácsait tartalmazza. Ő egyértelműen azt mondja:

„Ne dolgozz otthon pizsamában, bármennyire is vonzó az ötlet, érdemes úgy felkészülni egy munkanapra, mintha az irodába mennénk be, így hatékonyabb is lesz a munkavégzés”.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S