Miután kezd egyre egyértelműbbé válni, hogy a munkaerőpiac helyreállásának egyik legnagyobb akadálya a béreknél nagyobb összegű munkanélküli támogatás, az USA tagállamai sorra jelentik be a rendkívüli juttatások felfüggesztését.

Ahogy arról mi is írtunk: a szolgáltatási ágazatot érinti a legjobban a már aggasztó méreteket öltő munkaerőhiány – ennek egyik leglátványosabb jele volt, hogy egy egyik illinois-i gyorsétterem ingyen iPhone-t kínált az új alkalmazottaknak.

A 2021-es amerikai mentési terv alapján minden munkanélküli a hivatalosan járó segély mellett heti plusz 300 dollárra jogosult, ez viszont sokak számára összességében annyi ingyenpénz, ami miatt nem érdemes visszamenniük dolgozni, ezért egyes államok bónuszokat fizetnek a munkába visszaállóknak. Arizona például 2000 dollárt fizet a teljes munkaidőt vállalóknak szeptember 6-ig, de 1000 dollárt kapnak azok is, akik csak részmunkaidőt vállalnak

Kaliforniában hiába magas a munkanélküliség, egyes étteremtulajdonosok attól tartanak, hogy június 15-ig, a gazdaság teljes újranyitására megadott időpontig nem biztos, hogy dolgozók hiányában egyáltalán képesek lesznek újra vendégeket fogadni..

A munkanélküli programok eredetileg szeptember 6-ig lettek volna elérhetőek, az 50 államból azonban 24-ben már bejelentették, hogy június közepe és július eleje között megszüntetik a juttatásokat. A rendkívüli munkanélküliségi támogatások szükségessége sokak szerint politikai kérdéssé vált, az említett 24 állam kormányzója ugyanis kivétel nélkül mind republikánus.

Forrás: hebergementwebs.com/

#amerika #ujranyitas #munkanelkuliseg #munkaugy #segely

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét