Addiktív nő

Szenvedélybetegségek a munkahelyen

blank
blank

H I R D E T É S

Szinte minden embernek van kisebb-nagyobb, ártalmatlanabb vagy kevésbé ártalmas szenvedélye, ami akár függőséggé is fokozódhat. Mi újság, ha ez a szenvedély romboló, és a munkahelyi keretek közé is betör?

A munkahelyre még mindig hajlunk úgy gondolni (elsősorban a home office tömeges elterjedése előtti állapotokra vonatkoztatva), mint egy magánéletről leválasztott vegytiszta területre, ahol mások vagyunk, ahol a legjobb formánkat hozzuk, a legjobb arcunkat mutatjuk, legalábbis kevésbé engedjük el magunkat. Idővel viszont, mivel a munka az életünk jelentős részét teszi ki és szerencsés esetben a munkahely egy otthonos közeg is egyben, ezek a feszes határok azért lazulnak, a személyiség kevéssé „jófiús” vonásai is helyet kérnek maguknak. Nem beszélve arról, ha ez egy szenvedélybetegség, ami markánsan és ellentmondást nem tűrőn kéri és hasítja ki a magáét az élet egyéb területeinek a rovására is.

Ha ez a szenvedély pont a munkamánia – kedélyeskedhetnénk –, akkor a vezető még meg is dicsér, amíg ki nem égünk. Ha társadalmilag „ártalmatlanabb”, például túl sok csokoládét eszünk, túl sok kávét iszunk, stb. az általában nem megy jelentős mértékben a munkavégzés rovására, sőt, a munkahelyen belüli szociális kapcsolatokat is erősítheti egy közős kávészünet.

Vannak azonban olyan erős és romboló szenvedélyek, amik az illető személyre és a munkavégzésére is kifejezetten káros hatással bírnak. Az ördögi kör elindul és begyűrűzik, a személyiség lassan szétbomlik, megborul, és úgy a magánélet, mint a munka területén felütik a fejüket a problémák. Az alkohol- és/vagy drogfüggő munkavállalók lassan, de biztosan kezdik maguk alatt elveszíteni a talajt, és ha még sikerül is megállniuk, hogy a legalább munkahelyi környezetben ne fogyasszanak, az elvonási tüneteik ugyanúgy gyengítik majd a képességeiket, figyelmüket, fókuszáltságukat, teljesítményüket.

Ráadásul, bármennyire szeretnék állapotukat titkolni mások, sőt általában még önmaguk előtt is, annak kívülről is mind nyilvánvalóbb jelei mutatkoznak.

Ugyanakkor ez a kényes téma, nem sokan merik szóba hozni, esetleg ellenkezőleg: pontosan annyira karakteresen fogalmazzák meg a szenvedélybetegnek a maguk számára természetes álláspontjukat („ne igyál” és hasonló jellegű jótanácsok), hogy pont ellenkezőleg sül el a jó szándék.

Szerencsére ma már kiváló addiktológus szakemberek és szolgáltatások érhetők el. Ha úgy észleljük, kollégánk, beosztottunk alkohol- vagy drogproblémákkal küzd, hívjuk bátran őket és kérjük ki tanácsaikat, hogyan fogjunk a helyzet kezeléséhez! Igyekezzünk megtenni a szakemberek szerint javasolt kereteken belül a tőlünk telhető legjobbat kollégánkért, megtalálni a balanszot a probléma bagatellizálása és a túlzott bevonódás között, egyidejűleg elfogadni, hogy a többi az érintetten múlik. Néha egy időben történő, megfelelő lépés sokat javíthat helyzeten, bátran kérjük szakemberek segítségét!

Fotó: Envato

#fuggoseg #kieges #munkaegeszseg #mentalisegeszseg #karrier

H I R D E T É S