Waking up in the morning

Nehezen megy a reggeli bevetés? Íme, néhány tipp, hogy könnyebben induljon a munkanap!

blank
blank

H I R D E T É S

„Ki korán kel, aranyat lel” – ez a közmondás egy nehezen ébredő embert könnyen kihoz a sodrából. Hiszen reggel az ágy különösen kényelmes, a belőle való kikecmergéshez pedig igen alacsony a motiváció, a hajnalban is energikus ismerősök pedig egyenesen ellenségnek számítanak, nemde? Hogy mégis miként élheti túl a napot egy korán kelő típusnak aligha nevezhető ember, az lentebb kiderül.

Vannak emberek, akik reggel 6-kor kipattannak a dunyha alól, és szinte táncra perdülve indítják a napjukat. És akkor ott van az a típus, akinek a felkelés több liter erős kávé elfogyasztása után is szinte apokaliptikus élményt okoz. Ha ez utóbbi tábort erősítjük, de könnyebb boldogulásunk érdekében tennénk néhány lépést a „napos oldal” felé, érdemes kipróbálnunk a következő néhány trükköt.

Először is, a társadalom hajlamos rá, hogy lustának bélyegezze a nehezebben ébredőket. Holott általában nem erről van szó, a legtöbben nem tehetnek arról, hogy az a bizonyos belső órájuk máshogy határozza meg, mikor van szükségük alvásra, illetve ébrenlétre. Különösen nehéz helyezben vannak ezek az emberek ősszel és télen, mikor egyébként is sötétebbek a reggelek. És akkor még nem is beszéltünk a tavaszi fáradtság, vagy a koronavírus miatti megerőltető napok hatásáról.

Na de, mint említettük, szerencsére vannak azonban módszerek, melyekkel a nehezen kelők is könnyebb helyzetbe kerülhetnek. Következzenek ezek.

1. Kerüljük a reggeli stresszt!

Ha előző este mindent előkészítünk – ruhát, táskát, ebédet, edzőcuccot, és a többi -, amire másnap szükségünk van, máris elkerültünk egy nagy adag reggeli stresszt és kapkodást. Hála az előre tervezésnek nem pazaroljuk feleslegesen az időt olyan dolgokkal, amelyeket előzetesen is simán megtehetünk. Persze ez a tervezés magába foglalja azt is, hogy körülbelül kiszámítjuk, mennyi időre lesz szükségünk ébredéskor a nap további részére való felkészülésre, és ehhez mérten időben felkelünk.

2. Vegyünk erőt magunkon és feküdjünk le korábban!

Ugye milyen egyszerű és logikus lépés? Hagyjuk másnapra a harmadik részt a sorozatból, vagy olvassunk egy fejezettel kevesebbet az ágyban könyvünkből! Ha már előre tudjuk, hogy másnap kimerítő feladatokkal kell szembenéznünk, tényleg jobb feláldozni egy kis szórakozást a kipihentség érdekében.

3. Kulcsfontosságú a megfelelő ébresztés

Nem túl népszerű találmány a vekker, hiszen sok esetben legszebb álmunkból ránt ki minket. Ennek ellenére elengedhetetlen az olyanok számára, akik képtelenek csak úgy, maguktól időben felébredni. Találjunk olyan ébresztőmegoldást, mely számunkra a legmegfelelőbb: egy kedvelt zeneszám, lágy tengermorajlás, valamilyen fényforrás, egy cuki – és reggelente enni kérő – háziállat.

4. Sajnos a hideg zuhany tényleg használ

Ez ugyan nem a legkellemesebb reggeli rutin, de a hideg víz valóban felébreszti az embert. Kíméletesebb változatok: reggel meginni egy pohár jeges vizet, vagy csak kinyitni az ablakot és beengedni a hűvös szellőt.

5. A testmozgás segít

A reggeli testmozgás megindítja a vérkeringést és segít felébredni. Ha nem szeretnénk nagyon leizzadni, akár gyengéd légzési gyakorlatokkal vagy ébresztő jógával is kezdhetjük a napot például futás vagy torna helyett.

6. Jutalmazzuk meg magunkat finom reggelivel!

Ha sikerült kikászálódni az ágyból, tovább motiválhatjuk magunkat kedvenc harapnivalónkkal. Sok időt spórolhatunk, ha ráadásul előző este előkészítjük azt. A megfelelő tápanyagnak pedig nem csak örülni fogunk, de energiával is eltölt majd minket a hosszú munkanapra.

7. Ha kitapasztaltuk mi működik nálunk, nem árt megtartani a szokásokat

Minden rituáléhoz hozzá lehet szokni, ennek és a rutinnak a kialakulása pedig lehetővé teszi a reggeli mélypont jobb túlélését is. Csupán rá kell jönni, mi az, ami minket motivál és boldogabbá tesz felkelés után, hiszen ez minden ember számára más és más.

Forrás: https://www.karriere.at

Szerző: T.M.

#eletmod #munkaegeszseg

H I R D E T É S