blank

Nem az a lényeg, hol élsz, hanem hogy kivel

blank
blank

H I R D E T É S

Érintettük már korábbi írásainkban, hogy a munka és magánélet szubtilis egyensúlya fontos hatást gyakorol a munkahelyen nyújtott teljesítményre is. Hogy mi minden tartozik a kiegyensúlyozott magánélethez? Minden bizonnyal a harmonikus párkapcsolat is, ami akár közvetlenül is hathat a munkavégzés folyamatára. Scholtz Péter egyéni és párkapcsolati tanácsadóval vizsgáljuk, hogyan.

A legkúllabb nap című film végső tanulságaként hangzik el az a megállapítás, hogy nem az a lényeg, hol vagy, hanem hogy kivel. A környezet, a körülöttünk élő, jelen lévő emberek ugyanis hatást gyakorolnak ránk, nagyban befolyásolják hétköznapjainkat, érzéseinket és azt a módot, ahogy a világot megéljük.

Mi mindennel járul hozzá a stabil, kiegyensúlyozott párkapcsolat mindennapjainkhoz, és akár a munkahelyen nyújtott teljesítményünkhöz is?

Az egyénnek legelőször is a Maslow- piramis alján található szükségletei és igényei kell, hogy teljesüljenek, azaz a fizikai biztonság mindenképpen szükséges ahhoz, hogy bármilyen további célt tűzhessen ki maga elé. A szaktanácsadó véleménye szerint a párkapcsolat és a megfelelő partner közvetlenül az alapvető fizikai funkciókat követheti – hiszen a fizikai, az érzelmi biztonság, a nyugodt háttér megteremtésében hatalmas szerepe van. Ha az illető valahova tartozik, akkor vélhetően életének hullámvölgyeiben is kiegyensúlyozottabban és stabilabban tud reagálni a kihívásokra, a partnerek mintegy mankóként, kölcsönösen segítik át egymást a nehézségeken.

Ha ez a kiegyensúlyozott háttér hiányzik, akár a partner hiánya miatt, akár mert a párkapcsolat nem elég harmonikus, az egyén vélhetően többszörös energiák mozgósításával lesz csak képes úrrá lenni a kihívásokon. Egy egyszerű példa mentén, – ahol a figyelem, ott az energia – ha figyelmünk unos-untalan elkalandozik, mert a megoldandó családi nehézségekre koncentrálunk, akkor mindez nyilvánvalóan kedvezőtlen irányba fogja befolyásolni a munkahelyen nyújtott teljesítményünket is. Ezek a hatások ráadásul tovább gyűrűznek és összeadódnak, így egy vagy több munkavállaló otthoni nehézségei alaposan rányomhatják bélyegüket a cég mindennapjaira is.

Közvetve vagy közvetlenül tehát a cég vezetői, tulajdonosai is érdekeltté válnak abban, hogy alkalmazottaiknak otthoni körülményei rendben legyenek, vagy ha nincsenek, akkor akár ők maguk hívják fel a figyelmet a párkapcsolati tanácsadás nyújtotta lehetőségekre. A legtöbben természetesen maguktól is érzékelik, ha valami nincs rendben az otthoni körülményeikkel, és feltehetően igyekeznek a saját érdekükben is megoldani a helyzetet, ám ez nem mindig elég. Előfordulhat, hogy valaki nincs egészen pontosan tudatában annak, hogy milyen problémával áll szemben, vagy ha tisztában is van vele, nagyon nehezen tudja megfogalmazni még önmagának is.

Vélhetően a gyökérproblémái az élet több területén is érzékeltetik majd hatásukat, így több területen is akadályozzák sikerességét. A modern kori HR feladati között tehát az egyén, a munkavállaló jól-létének biztosítása során akár annak külső körülményeire is érdemes figyelni és támogató, segítő kezet nyújtania ahhoz, hogy az illető minél hamarabb megfelelő segítséget kapjon pontosan azon a fronton, ahol elakadt, megrekedt.

Szerző: B.E.

#HR #munkaegeszseg #teljesitmeny

H I R D E T É S