gyors ebéd, egyszerű ételek, ebéd, főzés, gasztro
gyors ebéd, egyszerű ételek, ebéd, főzés, gasztro

3 villámgyors tavaszi ebédötlet

blank
blank

A rohanós munkanapokon is fontos, hogy tápláló ebédet ehess? Mutatunk 3 ebédötletet, amit villámgyorsan összedobhatsz. 

A legtöbb esetben nem is azzal van a gond, hogy ebédet kell készíteni. A nehézség sokszor ott kezdődik, hogy ki kell találnunk, mit legyen az a tápláló étel, amit magunkkal tudunk vinni, majd be kell szereznünk a hozzávalókat és még csak ez után merülhet fel bennünk a kérdés, hogy na jó, de mikor lesz ezt időm megfőzni? Mi most olyan recepteket mutatunk, amikhez akár egy héttel előtte is beszerezhetjük a hozzávalókat. Sőt a legtöbb alapanyag lehet, hogy már eleve a konyhánkban van. A másik nagy előnye ezeknek az ételeknek, hogy villámgyorsan elkészíthetőek, ezért egy fárasztó nap végén, vagy egy kényelmes reggeli készülődés alatt is összedobhatóak. 

Egyszerű tésztasaláta

Tavasszal már ki van éhezve a szervezetünk a friss, roppanós zöldségekre, ezért ez az étel ilyenkor különösen jól eshet. Az elnevezés is mutatja, hogy a fő összetevő a tészta lesz, amit még laktatóbbá és egészségesebbé tehetünk, ha durum vagy zöldségből készült tésztát használunk. Amíg a tészta fő, meghámozzuk és felvágjuk a tetszőleges zöldségeket (saláta, rukkola, póréhagyma, paprika, paradicsom, uborka, olívabogyó, répa), összeállítjuk a salátát és elkészítjük az öntetet: 5-6 ek. olívaolajat keverjünk össze friss fűszernövényekkel (bazsalikom, oregánó, kakukkfű). Szárított formában is használhatóak, ilyenkor 1-1 kk-nyi mennyiség elegendő. Ízlésünknek megfelelően sajtot is szórhatunk a tetejére. 

Akik a vegetáriánus verzióval nem elégszenek meg, kiegészíthetik sült csirkemell csíkokkal, tonhallal vagy kis darabokra vágott sonkával is.  

Laktató krémleves

Krémleves szinte bármilyen zöldségből elkészíthető. Jó kombináció a zellergumó vagy a cukkini burgonyával, kukorica tortilla chips-szel, amiket feldarabolás után lepirított hagymával és alaplével felöntünk, majd tejszínnel összefőzzük a turmixolás után.
Mi most egy kifejezetten egészséges és talán kevésbé ismert hüvelyesből készült receptet mutatunk: vöröslencse-krémleves. A vöröslencse nagy előnye, hogy száraz formában használva sincs szükség előtte a beáztatásra és 10 perc elegendő, hogy puhára főjön. 

Hozzávalók:

  • 150 g vöröslencse
  • 1 db kisebb vörös hagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 l alaplé vagy 1 db zöldségleves kocka
  • 2 dl főzőtejszín

A hagymát és a répát először hámozzuk meg és daraboljuk fel, illetve reszeljük le. Mikor már majdnem megpároltuk a hagymát, dobjuk rá a répát és egy-két percig pároljuk azt is. Amíg ez elkészül, pont át tudjuk mosni a lencsét. Miután a hüvelyest is a lábosba dobtuk, öntsük fel az alaplével és közepes lángon főzzük 10 percig. Ha megpuhult a lencse, turmixoljuk le és adjuk hozzá a tejszínt majd forraljuk újra. 

Maradékmentő burrito

Ebben a receptben is az a legnagyszerűbb, hogy kedvünkre variálhatjuk a tortillába való összetevőket. Egy laktató burritohoz biztos szükségünk lesz egy jól hajtogatható tortillára, gabonára, salátára, szószra és húsra, ami akár tofuval vagy más húspótló készétellel kiváltható. 

Ezt az ételt érdemes a nagyobb főzés után megmaradt köretek vagy húsok felhasználásával készíteni, így nemcsak időt spórolunk, de a felesleg élelmiszereket is fel tudjuk használni. Amennyiben hússal készítjük, ami nem egy korábbi ételből maradt meg, akkor érdemes annak a fűszerezésével és megsütésével kezdeni. A gabona bármi lehet, amit szeretünk. Rizs, quinoa, burgur, kuszkusz… A salátát pillanatok alatt összedobhatjuk. Vehetünk előre csomagolt saláta mixet, amit konzerv hüvelyesekkel, paradicsommal, uborkával fel tudunk turbózni. Öntetre külön nincs is feltétlenül szükségünk a szósz miatt. A szósznál szintén válogathatunk ízlésünk szerint: tejföl, mustár, fűszerek, de különösen jól megy ehhez az ételhez a pesztó, amit szinte bárhol megvehetünk és itt csak annyit használunk fel, amire szükségünk van. 

A burrito elkészítésében talán az összeállítása a legbonyolultabb feladat. A tortilla lap közepére téglalap formában először a gabonát tegyük, majd arra halmozhatjuk a többi hozzávalót és a szószt. Fontos viszont, hogy a zöldleveles saláta kerüljön a tetejére, így maszatolás mentesen tudjuk összehajtani. Ennek a technikáját érdemes egy videóból ellesni. A különböző videómegosztókon rengeteget fogunk találni. Végül előre melegített serpenyőn megpirítjuk, majd ha kihűlt, elcsomagoljuk. 

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato