távmunka, munkahely, karrier, távmunkában
távmunka, munkahely, karrier, távmunkában

Lehet-e egyszerre több munkahelyed távmunkában? 

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre gyakoribb jelenség, hogy valaki több munkahelyen dolgozik egyszerre home office-ban, teljes állásban. Legális vagy etikus? Kirúghatnak-e érte ha kiderül?

Hónap kérdése: A te fizetésed követi az inflációt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Az USA-ban statisztika is van arról, hogy a távmunkások vagy hibrid munkavállalók 79%-a egyszerre két munkahelyen dolgozik. A felmérések szerint egyre többen vannak, akik több távmunkát végeznek egyszerre. De milyen következményei vannak annak, ha valaki távmunkásként túlfoglalkoztatott? A két teljes munkaidős állás ugyanaz, mint a két távmunka?

Etikus, vagy akár legális ez? 

A törvény nem akadályozza meg, hogy a munkavállalók egynél több munkahelyet tartsanak fenn. Jogi bonyodalom azonban lehetséges, ha a pozíciók fedik egymást, és a munkáltató szellemi tulajdonával vagy bizalmas információkkal visszaélnek.

Etikai szempontból azonban már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Van aki szerint ez a viselkedés etikátlan, mivel ha valaki 40 óra munkáért kap fizetést, de valójában nem kizárólag az egyik munkáltató munkájára fordítja ezt a 40 órát, akkor a nem ledolgozott időért kap fizetést.

Bár nem újdonság, hogy egyes munkavállalók különböző műszakokban, különböző órabéres munkakörökben dolgoznak, vagy hogy az irodai alkalmazottak esténként részmunkaidős órabéres munkakörben dolgoznak, a távmunka kapcsán a munkáltatók aggódhatnak amiatt, hogy a munkavállalók egyidejűleg több munkáltatónak is dolgozik.

Ki lehet rúgni azt, aki két teljes állást vállal távmunkában?

Mivel nem illegális egyszerre két főállású távmunkát végezni, sokan úgy érezhetik, hogy biztonságban vannak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindez nem eredményezheti azt, hogy az egyik vagy mindkét állásból kirúgják.

A munkáltatók bármilyen okból felmondhatnak ezeknek az alkalmazottaknak, gyakran elég indok erre a „tisztességtelenség”. Az egyes vállalatoknak egyértelmű irányelveik vannak, amelyek meghatározzák az alkalmazottakkal szemben támasztott elvárásokat. Számos ilyen irányelvben szerepel, hogy a teljes munkaidős munka kizárólagosságot jelent. 

Egyes munkáltatók kifejezett engedélyhez kötik, hogy a munkavállalójuk bármilyen külső munkát végezhessen. Természetesen sokan arra játszanak, hogy úgysem fog kiderülni, hogy távmunkában dolgoznak több munkáltatónak, ezért nem is kérnek erre engedélyt a cégtől.

Kettős mérce?

Ugyanakkor a válasz kereshető a munkavállalói elégedetlenségben is. Ha elégedett vagyok a munkámmal és a fizetésemmel, akkor kevesebb valószínűséggel szeretnék párhuzamosan egy másik helyen is dolgozni. Egy másik szempont pedig az, hogy ha a „nagyoknak” lehet, akkor az nekünk miért nem? Például Elon Musk a világ összes dicséretét megkapja, amiért több céget vezet, az átlagembert pedig tolvajnak nevezik, amiért megpróbál többet dolgozni, hogy eltartsa a családját? Ez nem tűnik korrektnek. Az adatokból az is látszik, hogy a legtöbb ember, aki két állást vállal párhuzamosan, nincs túlfizetve egyik munkahelyén sem ,és valószínűleg rákényszerül erre a lépésre.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S