munkamánia, munkaalkoholista, jel, karrier
munkamánia, munkaalkoholista, jel, karrier

10 csalhatatlan jel, hogy munkamániás vagy

blank
blank

H I R D E T É S

Vannak olyanok, akiknél az év eleji, karrierrel kapcsolatos fogadalmak egészen extrém jelleget ölthetnek, köztük vannak a munkamániások is. A kifejezés olyan állapotra utal, amelyben az ember szinte lehetetlennek tartja, hogy abbahagyja a munkát, még akkor is, ha az rombolja saját magát és az emberi kapcsolatait.

Mi az a munkamánia?

A munkaalkoholizmus a munka iránti függőség, és bár nincs lista a hivatalos kritériumokról, sok bizonyíték utal arra, hogy a munkamánia pont úgy működik, mint más típusú függőségek, vagyis hatással van az emberek személyiségére és megváltoztatja az értékrendjüket.

A munkamánia 10 jele

A munkamániások nehezen tudnak más tevékenységekben részt venni, vagy akár csak gondolni is más tevékenységekre. Elhanyagolják a kapcsolatokat, a családot és a saját jólétüket. A home office, a digitalizáció és az azonnali reagálásra vonatkozó fokozott követelmények mind megkönnyítik a munkafüggőség kialakulását.

Íme tíz jel arra, hogy a munka rabja vagy

1. A környezeted számára nyilvánvaló, hogy a munka a legfontosabb dolog az életedben

2. Gyakori hangulatváltozásaid vannak, de a munka hatására rögtön jobban érzed magad

3. Több időt kell munkával töltened vagy többet kell elvégezned ahhoz, hogy jobban érezd magad

4. Kellemetlenül érzed magad, amikor nem dolgozol

5. Sokszor vitatkozol a hozzátartozóiddal arról, hogy túl sokat dolgozol-e?

6. Már próbáltad csökkenteni a munkát,  de nem sikerült

7. Belső kényszert érzel, hogy folytasd a munkát

8. Sokszor gondolsz a munkára, akkor is, amikor éppen nem dolgozol 

9. A munka olyan mértékben lefoglal, hogy az életed más részeiben nehézségekkel küzdesz

10. Figyelmen kívül hagyod a munkával töltött idő negatív következményeit

Elkötelezettség vagy függőség?

Sokan mélyen elkötelezettek a karrierjük, vagy hivatásuk iránt, és nagyon szeretik a munkájukat. A munkával töltött idő mennyisége ezért nem utal a munkamániára. A munkamániát inkább az életminőségünkre gyakorolt negatív hatás jelzi, nem pedig a munka iránti odaadásunk. Egyes munkamániások szeretnék abbahagyni a munkát, de ezt lehetetlennek találják, aminek következtében kiégés, szorongás, depresszió és ingerlékenység alakul ki. A perfekcionizmus, a tökéletességre törekvés gyakori vonás a munkamániások körében, ahogyan az is, hogy nehezen delegálják a munkát másokra, pedig nincs hatékonyabb dolog, mint amikor az elvégzendő feladatokat a megfelelő módon a megfelelő emberre bízzuk. 

Egészségügyi következmények

Ha a munkamániások szakemberekhez fordulnak, legtöbbször magas vérnyomásra, fejfájásra, gyomorgörcsre panaszkodnak. Nem ritka a pánik és a szorongás érzése sem. A legtöbb szakember négy szakaszra bontja a munkamániát. Az első fázisban az egyén titokban folytatja a munkát, mivel bűntudat gyötri, ha abba kell hagynia. A második szakasznál környezetét is meglepheti az egyre ingerültebb munkatárs, ekkor már, a tiltakozás ellenére is ajánlott orvoshoz küldeni. Ezt követi a túlhajszoltság szakasza. A legapróbb részletekbe merülve megszállottan űzi a munkát, és meríti ki teljesen szervezetét. Már nem elég a rá osztott feladat, saját ötletekkel bővíti munkakörét.

A negyedik fázisnál jelentkezik a hirtelen teljesítményromlás. A hullámok átcsapnak a feje felett. Nem képes pihenni magát, sem megfelelő eredményeket produkálni. Az utolsó cseppet is kifacsarva, a szervezet végül feladja. Általában ezt követi az orvosi konzultáció és a betegség tényleges diagnosztizálása.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S