z generáció, fiatalok, tapasztalat, pénz, munkaerőpiac
z generáció, fiatalok, tapasztalat, pénz, munkaerőpiac

A pénz vagy a tapasztalat fontosabb a fiatalok számára?

blank
blank

H I R D E T É S

Minden generációnak megvan a maga sajátos vonása, amely némileg eltér az előzőtől és megkülönbözteti a többitől, különben értelmét és létjogosultságát veszítené a „Bezzeg az én időmben!” időtálló kijelentés.

Egy valami azonban régóta állandó. A munka nemcsak egy vagy több feladatsor elvégzését jelenti, hanem bizony pénzt is ér. Megkapjuk érte a fizetséget, amely fennmaradásunk záloga. A minél több és nehezebb feladat elvégzése egyáltalán nem feltétlenül egyenesen arányos a magasabb fizetéssel. Erre bizonyára minden korban volt példa, de a mai modern életünkben akár nagyon kevés energiabefektetéssel is milliókat kaszálhat valaki. Nem csoda, ha ezt a könnyű utat keresik a mai fiatalok.

Pénz vagy pénz?

A most fiatal felnőttekre és gyerekekre könnyen ráhúzzuk azt a klisét, hogy élhetetlenek, mert a telefon nyomogatásán túl nem sok minden érdekli őket. Bizonyára sok mindenki esetében betalál ez a kijelentés, de mindez függ az egyéni értékektől, céloktól.

Hogy mi számít jobban a mai fiataloknak: pénz vagy tapasztalat? Elsőre minden gondolkodás nélkül a pénzt mondanánk.

A Z generáció (1995-2009) idősebb tagjai már jele vannak a munkaerőpiacon és számukra fontos a jó fizetés (kinek nem?), és pontosan ez a motivációs erő is. Ennek a generációnak a szülei főképp az X-ek, akik könnyen megélhették a gazdasági válság adta nehézségeket az ők gyermekeik is ebben nőttek fel. Vagyis életük részévé válhatott az instabilitás, az egyik hónapról a másikra való élés. A Z-k emiatt talán jobban aggódnak a pénz miatt, amelynek vélt vagy valós hiánya bizonytalanságot és félelmet kelt bennük.

Fiatalok és szertelenek vagy tudatosok?

Figyelembe kell venni azt is, hogy ugyan a Z-k már jelen vannak a munka frontján, de élni is szeretnének. Életük részét jelenti a szórakozás, az utazás, a divatos öltözködés, a saját autó, lakás megvásárlása. Ezek mind nagy költségekkel járnak és a családi támogatáson túl a saját bevételük segítségével kell ezt megvalósítaniuk. Jól tudjuk, hogy az önálló életre való áttérés megváltoztatja az ember nézőpontját és a prioritások egészen mások lesznek. A tapasztalat mégis az, hogy a fiatalok a karrierjük első évtizedeikben alapozzák meg vagyonuk jelentős részét. A szórakozást, a pénzköltést sem mellőzik az életükből, de mivel még sokkal kisebbek a kiadásaik, így a megtakarításuk is gyűlni tud (már aki jól csinálja).

A karrierútjuk első 10 évében tehát szinte biztosan a fizetés nagysága dominál, de ezen az úton haladva tapasztalatokkal, gyakorlattal is felvérteződnek. Mire a családalapítási szándék valósággá válik, addigra nemcsak megteremthetik az életminőségüket és az egzisztenciájukat, de már kellően fel vannak vértezve referenciákkal is.

Elhanyagolhatatlan a családi támogatás kérdése és mértéke. Sokakat ugyanis súlyos milliókkal indítanak el felnőtt útjukon, míg másoknak keményen meg kell küzdeniük mindenért. És akkor még nem is beszéltünk az öröklés lehetőségéről. Az sem mindegy ugyanis, ha később mire számíthat egy fiatal.

Rónai Márta

H I R D E T É S