munka-magánélet egyensúlya
munka-magánélet egyensúlya

A tökéletes munka-magánélet egyensúlya elérhetetlen

blank
blank

H I R D E T É S

Mindannyian az egyensúly kialakítására és megtartására törekszünk, de a mai rohanó világban ez igazán nagyon nehéz. Naponta találjuk magunkat több szerepben és ezek között lavírozni olykor bonyodalmas. Felmerül tehát a kérdés, vajon megtartható az egyensúly a munka és a magánélet között?

Hogyan fogad a céged, amikor új kihívások elé nézel?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Szinte már közhely, hogy azt mondjuk, hogy az egyensúly megtartására törekszünk. És vannak, akik meg is vannak arról győződve, hogy tökéletesen teljesítik mindezt. De nem lehet, hogy csak arról van szó, hogy az egyik területen tényleg kibontakozik, sikereket ér el, és a másik, kevésbé boldog vagy kiegyensúlyozott rész is kielégítettségre talál a sikeres oldal miatt?

Egyáltalán érdemes hasonlítani a munkát a magánélettel? Teljesen más oldala az életünknek, így párhuzam sem igazán kereshető köztük. Ebből kifolyólag a magánélet-munka viszonya soha nem is lehet kiegyensúlyozott. Alexis Ohanian, a Reddit társalapítója szerint sem lehetséges megteremteni a tökéletes egyensúlyt. Mindezt azért gondolja így, mert a munkára és a magánéletre fordított idő sem egyezik tökéletesen. Azaz nem tudunk minden egyes nap ugyanannyit foglalkozni magunkkal és a családunkkal, mint azt a munkánkkal tesszük. Esetleg úgy lenne elérhető, hogy az alvással töltött óráink helyett is a magánéletünkre figyelünk. 

Totális egyensúly? Felejtsd el!

Csak gondoljunk a saját életünkre. Amikor komoly feladatot, megbízatást kapunk a munkahelyünkön, még a magánéletünkben is sokszor terelődik arra a gondolatunk. Éppen így van akkor is, amikor izgulunk, mert másnap egy új munkahelyen kezdünk. 

Aztán persze meg is fordulhat ez, ha épp az esküvőnkre készülünk, esetleg gyermekünk születik. Ezek mind akkora történések az életünkben, hogy nem is gondolunk a munkára. Azaz mindig más a prioritás: hol a magánélet, hol a munka.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egymáshoz közelíteni a két területet az életünkben, de szinte soha nem lesz teljes az egyensúly.

Azért törekedhetünk rá

Mindannyiunkra igaz, hogy egyszerre több szerepkörben próbálunk megfelelni. Némelyikben jobban megy, a másikban lehet botladozunk, de megyünk előre. Ebben a káoszban keressük mégis azt a balanszot, amely békét teremthet lelkünkben és úgy érezzük, hogy jó az életünk: a munkahelyen elismernek, szeretjük azt, amit naponta csinálunk és a családunk is rendben van.

Ha meg is találjuk ezt az idilli állapotot, semmi garancia nincs arra, hogy ezután minden így marad. Nem, ez nem pesszimizmus. Az életünk állandó változásban van, ahogy minden más is. Ahogy Alexis Ohaninan is megfogalmazta: a magánélet, énidő és a munka közt lavírozunk, és ezek között szeretnénk egyensúlyt teremteni, majd fenntartani. Ám ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindegyik területre ugyanannyi időt szánunk. Már csak azért sem, mert mindez egyéni megítélésű és igényű. Akinek a munkája többet jelent, mint pusztán pénzszerzési lehetőség, az egészen máshogy gondol a munkával töltött időre. És ettől még nem hanyagolja el a családját, sem magát, de máshová helyezi a fókuszt, és számára ez a kielégítő, a jó.

Ha nem sikerül…

Állandó versenyfutásban vagyunk az idővel és emiatt magunkkal is. A balansz megteremtésének vágya is okozhat feszültséget bennünk. A minden területen való megfelelés iránti igény sokat kivehet belőlünk, vagyis nem mindig és nem mindenkinek olyan egyszerűen kivitelezhető. Mindez pedig megmutatkozhat a munkavégzésben és kifejeződhet a magánéleti válságokban. 

Mit mondanak a kutatók?

Habár egyre több kutatás születik a munka és a magánélet egyensúlyát illetően, de ezek zöme a munka-család-énidő hármasára összpontosít. Egy tanulmány azonban kitért a munka-család egyensúlyának (Work, Family, Balance=WFB) vizsgálata mellett a munka-egészség egyensúlyának (Work, Health, Balance=WHB) feltárására is. Azt is kutatták, hogyan változik a WFB és a WHB munkával való elégedettségre gyakorolt hatása a munkavállalók jellemzői szerint (nem, életkor, munkaképesség). Összesen 318-an vettek részt az online kérdőív kitöltésében.

Kiderült, hogy a munkavállalók tisztában vannak az egészség fontosságával és a munka-magánélet egyensúlyának megteremtésével, azonban a munka és az élet egyensúlyának megteremtése összefügg azzal, hogy a munkavállaló számára mi a fontos. Ugyanis aszerint változik a munka-magánélet egyensúlya, hogy a munkavállalók milyen egyéni jellemzőkkel bírnak.

Szerző: Rónai Márta

H I R D E T É S