karrier, motiváció, lelki egészség, mentális egészség
Fotó: Freepik

Így erősítsd magad és kollégáidat mentálisan nehéz időkben – motivációs fortélyok profiktól

blank
blank

H I R D E T É S

6 tipp, amit alkalmazhatsz vezetőként vagy HR-esként annak érdekében, hogy fenntartsd a motivációt a kollégáid körében, illetve erősítsd az egészséges mentális állapotot a cégnél.

Általános tanácsok, melyek a testi és lelki egészség megőrzése mellett a motiváció fenntartásában is segítenek.

Jó kapcsolatok kialakítása és ápolása

 A jó kapcsolatok alapvetően fontosak a mentális jóllét vonatkozásában. Ezek segíthetnek az összetartozás érzésének kialakításában, lehetőséget adnak arra, hogy megosszuk pozitív tapasztalatainkat és persze érzelmi támogatást is nyújtanak. A jó kapcsolatok kialakítására minden nap szánjunk időt otthon és a munkahelyen akár online formában is.

Próbáljuk meg kikapcsolni a tévét, telefont, beszélgessünk vagy játsszunk a gyermekkel, barátokkal. Ebédeljünk együtt egy kollégánkkal, látogassunk meg egy olyan barátot vagy családtagot, akinek támogatásra vagy társaságra van szüksége, de akár önkénteskedhetünk is egy alapítványnál.

Fizikai aktivitás

Ez nem csak fizikai egészségünknek tesz jót, de a mentális jóllétünket is javítja azáltal, hogy bizonyítottan növeli az önbecsülésünket, segít célokat kitűzni és azokat elérni, a hangulatunkat pedig pozitív irányba eltolni. Fontos, hogy olyan tevékenységet találjunk, amit élvezünk, hiszen nem mindenki szeret az edzőteremben eltölteni 1-2 órát, lehet, hogy az úszás, a szabadban való sétálás, kerékpározás a mi világunk.

Tanulás

Pozitívan befolyásolja a mentális jóllétünket, ha valami újat sajátítunk el. Ez ráadásul erősíti az önbizalmat és segít kapcsolatot teremteni másokkal. Persze a tanulás a szabadidős tevékenység része is lehet: megismerkedhetünk pl. egy új hobbival, vagy megjavíthatunk, átalakíthatunk valamit az otthonunkban miközben valami új ismeretet sajátítunk el.

Adakozás, segítségnyújtás

Kutatások szerint az adakozás és a kedvesség cselekedetei javíthatják a mentális jóllétet, pozitív érzéseket keltenek, céltudatosságot és önbecsülést adnak. Lehetnek ezek egészen apró dolgok is, mint például megköszönni valakinek valamit, megkérdezni a barátainkat, családtagjainkat, kollégáinkat arról, hogy vannak és persze meg is hallgatni a válaszukat.

Tudatos jelenlét

A jelenfigyelés, idegen szóval mindfulness, magában foglalja a gondolatainkat, érzéseinket, testünket, a körülöttünk lévő világot, így a munkahelyi környezetet is. Segíthet abban, hogy jobban élvezzük az életet és jobban megértsük önmagunkat. Hatására pozitívan változik meg az, ahogyan az élethez és a kihívásokhoz viszonyulunk.

Fotó: Freepik

H I R D E T É S