mentalis egeszseg, diak, mentalis jollet, munkahely
Fotó: Envato

Egy egyetem milliókat költ a hallgatók mentális egészségére

blank
blank

H I R D E T É S

Mit szólnál ahhoz, ha az egyetem, ahova jársz, milliókat költene arra, hogy a mentális egészséged rendben legyen? A Texasi Egyetem pont ezt teszi! 

A University of Texas a következő öt évben mintegy 16,5 milliárd dollárt költ arra, hogy bővítse és javítsa azokat a mentálhigiénés szolgáltatásokat, amelyeket a hallgatók igénybe tudnak venni, valamint ebből az összegből a diákok biztonságát is igyekeznek garantálni. A beruházást július elején, rendkívüli ülés keretein belül hagyták jóvá. 

Van rá igény 

Az egyetem vezetése szerint számukra a hallgatók biztonsága a legfontosabb. James Milliken a Texasi Egyetem kancellárja elmondta, hogy az intézményi adatok alapján javasolták a fejlesztéseket, ugyanis megállapították, hogy

az elmúlt évtizedben jelentős megnőttek a mentális problémák a hallgatók körében, különösen a stressz, a szorongás és a depresszió.

Az egyetem által nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy 2011 és 2021 között 20 százalékról 30-ra nőtt azoknak az egyetemi hallgatóknak az aránya, akinél szakember is diagnosztizálta a fentiek valamelyikét. 

Prioritás 

„A hallgatók biztonsága és jólléte a továbbiakban is prioritás marad az intézmények számára. Az új beruházás pedig minden minden szinten támogatja a hallgatókat abban, hogy megszerezzék a diplomájukat” – fejtette ki a kancellár, aki arról is beszélt, nagyon hálásak ezekért a forrásokért, úgy véli, az időzítés tökéletes, ugyanis a koronavírus járvány utáni időszakban kiemelt jelentőséggel bír a mentális problémák felismerése és kezelése. 

A több mint 16 millió dolláros keretösszegből több fronton is igyekeznek majd a hallgatók segítségére lenni: egyebek között a rendelkezésükre áll majd egy, a nap 24 órájában elérhető válságvonal, valamint lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak arra, hogy kontaktba kerüljenek szakemberekkel, akár chaten vagy telefonon, de a folyamatos klinikai találkozók is biztosítottak lesznek. Sőt, egy mobil applikáció segítségével is fejlődhetnek a diákok: az alkalmazáson keresztül videók, irányított gyakorlatok és interaktív feladatok segítségével tanulhatják a tanulók az érzelmi intelligencia fejlesztését, továbbá elsajátíthatják a mentális egészséggel és a jólléttel kapcsolatos alapvető készségeket. 

Itthon is szükség lenne hasonlóra? 

Bár a fent leírtak itthoni viszonylatban egyelőre álomszerűnek hatnak, de azért fontos kiemelni, hogy a hazai egyetemeken is van lehetőség arra, hogy segítséget kérjenek a hallgatók. Például a Pécsi Tudományegyetem több karán is igénybe vehető pszichológiai konzultáció, az Általános Orvostudományi Kar honlapján ennek kapcsán azt írják, „Minden évben számos hallgató fordul tanáraihoz – így hozzánk is – segítséget kérve tanulási nehézség vagy jelentősebb magánéleti probléma miatt”, majd hozzáteszik: „A hazai orvostudományi karok mindegyike biztosít hasonló szolgáltatást a hallgatók számára”. 

Céges szinten 

Az igazán üdvözlendő, hogy a hazai egyetemek is hangsúlyt fektetnek a hallgatók mentális egészségére, azonban sajnos vállalati szinten már nem ennyire pozitív a helyzet. Bár az első szárnypróbálgatók már megjelentek, amint arról a Karrier Trend is írt, a Jobsgarden egy korábbi online rendezvényén Kulczycki Júlia, a British Petrol első számú vezetője beszélt arról, hogy náluk már évek óta működik a mentális egészséget támogató program. Kulczycki Júlia akkor azt is elmondta, hogy a cégüknél már a pandémia kitörése előtt is létezett egy program, melynek keretein belül igénybe lehetett venni pszichológus, de akár pénzügyi vagy jogi tanácsadó segítségét is. Az elmúlt két évben pedig megnövekedett a segítségkérők száma.

Az itthoni helyzet

Mindezek alapján elmondható, hogy bár Magyarországon – sajnos – még nincs kiforrott kultúrája a mentális egészséget támogató programoknak, azért egyre több cég érzi küldetésének, hogy a dolgozói számára megfelelő körülményeket biztosítson. Az külön pozitív és értékelendő, hogy az egyetemek lehetőséget teremtenek a hallgatóiknak arra, hogy segítséget kérjenek, még akkor, ha a programjaik messze elmaradnak a Texasi Egyetemen által kínált lehetőségektől. Az irány e tekintetben tehát pozitív, a következő lépés már csak az lenne, hogy egyre több vállalat is felfedezze, elképesztően fontosak a mentális egészséget támogató programok, hiszen az alkalmazottak jólléte végső soron a munkáltató számára termel hasznot. 

Forrás: Forbes

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S