munka maganelet, munkaegeszseg, munkahely, jollet
Fotó: Envato

Mit tehetünk annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat munkahelyünkön?

blank
blank

H I R D E T É S

Így lehetsz jól munka közben. Lépések a munka-magánélet egyensúlyának megteremtéséhez. 

Hányszor mondták már nekünk, hogy milyen fontos a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése és fenntartása? Valószínűleg rengetegszer, de számtalanszor olvashatunk is erről a témáról. Azt kell mondani, hogy ez tényleg rendkívüli fontossággal bír, hiszen mind mentális, mind fizikai egészségünkre is hatással van. Nem csak az egyensúly kérdéskörére érdemes azonban odafigyelni, hanem a kifejezetten munkában töltött időnkre is. Hogy az ne csak a robotolásról szóljon, hanem önmagunk jólétének kialakításáról is. Ezt persze sokkal könnyebb olvasni, mint megvalósítani, mégis van pár lépés annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk a célhoz, és a körülményektől függetlenedve tényleg jól érezzük magunkat a bőrünkben munka közben is.

Először is fontos, hogy reggel (vagy épp mielőtt munkába indulunk), elegendő időt szenteljünk önmagunkra. Vegyünk magunkhoz valami tápláló élelmet, és készülődjünk el nyugodtan. A kapkodás stresszhelyzetet teremthet, és nem épp előnyös ezzel indítani a napot, tehát már felfokozott állapotban munkába érkezni. Amikor már megkezdtük a munkánkat, akkor is ügyeljünk a pihenőidő kialakítására. Nyugodtan tartsunk szünetet, és, ha képernyő előtt dolgozunk, akkor bátran álljunk fel helyünkről, és tartsunk néhány képernyőmentes percet. Ez minden szempontból segít majd feltöltődni. Vigyünk be megfelelő mennyiségű folyadékot (preferáltan vizet), és ne hagyjuk ki az étkezéseket sem. A tápanyagban gazdag, egészséges ételek hozzájárulhatnak teljesítőképességünkhöz, ezért érdemes előre elgondolni, mit is fogunk enni aznap.

Figyeljük meg magunkat munka közben is: mikor vagyunk a leghatékonyabbak, milyen körülmények között tudunk jól dolgozni, és mik szükségesek számukra ahhoz, hogy megfelelően elvégezhessük munkánkat. Megfigyeléseink szerint igyekezzünk kialakítani munkakörnyezetünket, és ne féljünk munkáltatónk felé is kommunikálni, ha valami akadályoz minket a munkában. Érdemes nem egész nap fülhallgatóval a fülünkben ülni, mert bár a zene valóban sok embernek segít a koncentrálásban, mégis az emberi kommunikáció is elengedhetetlen. Ha nem is barátkozásra használjuk a munkában töltött órákat, de szakmai kapcsolatok kiépítésére szánjunk néha időt. Amennyiben nem egész nap csendben ülünk egyedül, az lehet még jótékonyan is hat ránk hosszútávon. A fárasztó munkanap után ügyeljünk rá, hogy a pihenésre is fókuszáljunk. Ez lehet aktív pihenés akár sportolás formájában, de egy baráti találkozó vagy kiadós alvás is sokat segít. Maximálisan egyén függő, hogy ki miként pihen, a lényeg, hogy tanuljuk meg a munkát lezárni, és már csak önmagunkra koncentrálni és feltöltődni.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S