vizfogyasztas, munkahelyi egeszseg, munkaegeszseg, munkahelyi jollet
Fotó: Envato

Iszol eleget? Mármint vizet!

blank
blank

H I R D E T É S

A munkánk miatt gyakran előfordul, hogy nem ügyelünk a testünkre legalapvetőbb szükségleteire. Az egyik legnagyobb mulasztásunk az, hogy kevés folyadékot fogyasztunk.

Gyerekkorunk óta sok oldalról halljuk, hogy a megfelelő vízfogyasztásnak mekkora jelentősége van. Szüleink és a körülöttünk lévő személyek már egészen kiskorban felhívják a figyelmet arra, hogy a folyadékpótlás rendkívüli fontossággal bír. Szervezetünknek szükséges az állandó folyadékpótlás, így később is gondoskodnunk kell ennek biztosításáról. Van, hogy ez nehezebben oldható meg vagy szimplán nem jut eszünkbe, hiszen például egy elfoglalt munkanapunkon nem igazán gondolunk arra, hogy állandóan vizet vegyünk magunkhoz. A víz azonban a testünk több, mint 60%-át alkotja, így szemmel látható, hogy fontos ügyelni a pótlására. Rengeteg feladatot ellát szervezetünkben, ezért ennek hiánya kiszáradáshoz, később pedig életveszélyes állapothoz vezethet. 

Minimum napi 2-2,5 liter!

Szinte tehát belénk égett már, hogy inni kell, na, de mégis mennyit? Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása alapján egy felnőtt (18 év feletti) emberi szervezet számára napi 2-2,5 liter víz elfogyasztása ideális. Ez a mennyiség azonban nőhet, ha az ember például aktívan sportol, vagy édesanyaként kisbabáját szoptatja. Ezekben az esetekben a 2,7 liter víz fogyasztása teljesen indokolt, így ilyen élethelyzetekben gondosabban ügyeljünk a plusz folyadék pótlására. Ha nehezünkre esik állandóan csak vizet fogyasztani, akkor válasszunk olyan ételeket, mint a lédús gyümölcsök (például dinnye, eper) vagy a levesek. Ezek is sokat segíthetnek abban, hogy szervezetünket egészségesen tartsuk. Természetesen nem pótolják a vizet, mégis hozzájárulnak folyadékpótlásunk sikerességéhez.

Kulacs, vezetékes víz, citrom, narancs

Ha egész nap a munkahelyünkön tartózkodunk, netán olyan munkánk van, ami által folyamatosan utazunk, akkor a folyadékfogyasztásunk háttérbe szorulhat. Egyrészt nem az jár agyunkban, hogy inni kell, másrészt nem tudunk állandóan vizet vásárolni, vagy nem szeretnénk a csapból inni. Épp ezért legyen mindig nálunk egy minimum fél literes kulacs, ami akár a táskában is elfér, így tökéletesen gondoskodhatunk szükségleteink kielégítéséről. Ezzel pénzt is spórolunk, hiszen nem szükséges palackozott vizet vásárolnunk, másrészt környezetkímélőbb megoldás is egyben. Ha unjuk a víz semleges ízét, akkor időnként tegyünk az üvegünkbe citromot, narancsot vagy uborkát felkarikázva. Ezzel némi vitaminhoz is juttatjuk szervezetünket, és mégis kellemesebb íze lesz folyadékunknak.

Tényleg ne felejtsünk el, hogy a folyadékpótlás létfontosságú.

Ha fejfájást vagy fáradékonyságot észlelünk, ne habozzunk néhány kortyot rögtön inni!

Ne várjuk meg, míg egészségügyi állapotunk romlásnak indul, inkább gondoskodjunk a folyamatos megelőzésről.

Már elérhetőek olyan applikációk, amelyek például figyelmeztetnek a rendszeres vízivásra, hiszen munka közben – nem emberi gyarlóság – elfelejthetjük azt.

Ugyanígy fontos, hogy tudjuk, bár a munkahelyi kávézás szinte már napi rutin a legtöbb munkahelyen, a kávé vízhajtó hatással bír, ezért az egy-egy tárgyalás, meeting vagy szünet során elfogyasztott kávé után mindenképpen igyunk meg egy nagy pohár vizet.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S