ulomunka, iroda, egeszseg, mozgas
Fotó: Envato

Mit tehetsz egészséged megőrzése érdekében, ha ülőmunkát végzel?

blank
blank

H I R D E T É S

Napjainkban rengetegen végeznek ülőmunkát, ami azt eredményezi, hogy akár 6-8 órát is képesek ezek a személyek pár perces szünettel, de egész nap egyhelyben ülni. Legtöbbször ez társul egy (vagy akár két) monitor előtti munkavégzéssel, mely igen kedvezőtlen hatással lehet az egészségre, ha nem kerül kellő figyelem az egészségkárosodás megelőzésére. 

A hosszútávú ülőmunka mozgásszervi megbetegedéshez vezethet, valamint negatívan befolyásolhatja a belső szervek működését is. De mit tehetünk annak érdekében, hogy mindezt elkerüljük, vagy javítsunk a már kialakult helyzeten?

Mozogjunk rendszeresen

A rendszeres testmozgás éppúgy fontos az irodán belül is, mint szabadidőnkben. Munka közben álljunk föl időközönként, akár óránként 5-10 percre. Sétáljunk egyet, ha van lehetőségünk, menjünk ki egy kicsit a szabad levegőre. Mozgassuk át testrészeinket, és, ha megoldható, néha egy rövid torna is belefér. Természetesen nem egy komplett fitnesz órát kell elképzelni, de pár nyújtó gyakorlat jótékony hatással lehet testünkre. Figyeljünk emellett arra is, hogy munkaidő után a rendszeres sportolásnak időt szenteljünk. Ez rendkívül fontos, és a mindennapi munkavégzésünket is megkönnyíti mind fizikálisan, mind mentálisan.

Ügyeljünk a helyes testtartásra

Ha szétnézünk egy irodában, sajnos azt láthatjuk, hogy az emberek nagy része begörbülve, közelről nézi monitorját. Ez a lehető legrosszabb, amit tehetünk, és ugyan kényelmes pozíciónak tűnik, mégis hosszútávon egyáltalán nem hat ránk jótékonyan ez a testhelyzet. Tudatosan figyeljünk a megfelelő testtartásra, még, ha ez fárasztó is elsőre. Először csak rövidebb ideig fogunk tudni így kényelmesen ülni, de hamar hozzászokik a testünk, és már automatikusan jól helyezkedünk majd el székünkben. Csak egy kis odafigyelés tehát, és könnyen megoldhatjuk a hát- és nyakfájást, és persze sok más problémát is.

Alkalmazzunk megfelelő eszközöket

Egy jó szék sok mindenen átsegíthet, hiszen mégiscsak azon kell ülnünk egész nap. Kiemelkedő fontossággal bír tehát annak a kialakítása, minősége, és, hogy valóban arra legyen tervezve, hogy hosszú órákat tudjunk benne komfortosan ülni. Számítógépes munka esetén nem mindegy a klaviatúra és az egér kivitelezése sem, hiszen ezeket épp olyan sűrűséggel használjunk, mint mondjuk magát a monitort. Nem feltétlenül gondolnánk, hogy mennyit számít egy harmonikusan berendezett, nyugodt munkakörnyezet, de ez éppúgy hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, mint a fent leírtak.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S