mérgező környezet, mérgező munkahely, toxikus munkahely, tippek
mérgező környezet, mérgező munkahely, toxikus munkahely, tippek

Nem a munka a méreg, hanem a környezet?

blank
blank

H I R D E T É S

A munkahely a második otthonunk. Legalábbis annak, aki jól érzi magát abban a környezetben, ahol a hétköznapok nagy részét tölti. Nem mindenki ilyen szerencsés.

Van munkád? Szerencsés vagy. Szereted a munkádat? Még szerencsésebb vagy. De ez még nem jelenti azt, hogy ott jól is érzed magad. Ennek okát pedig a munkakörnyezetedben vagy a munkatársak jelentik? Lehet, hogy mégsem vagy olyan szerencsés.

A toxikus munkahely olyan negatív hatással lehet az ott dolgozókra, hogy mindaz kihatással lehet a fizikai és/vagy mentális egészségükre és természetesen a munkavégzés minőségét is befolyásolhatja.

Mérgező (v)iszony

Azt mindenki érzi, ha valahol nem jó lenni. Ha a munkahely jelenti ezt, nem feltétlenül a feladatokkal, a munkával van gond. A mérgező környezetre jellemző

  • a stressz
  • a kommunikációs nehézségek,
  • igazságtalanság,
  • zaklatás,
  • bántalmazás,
  • ellenséges légkör,
  • konfliktusok.

A fent említettek közül elegendő csak eggyel szembesülnie a dolgozónak, már hozzájárulhat ahhoz, hogy az egészsége megrendüljön, a munkakedv alábbhagyjon. Ha a probléma a vezetőség részéről is ismert – esetleg általa generált – és semmit nem tesz annak érdekében, hogy a feltételek jobbá váljanak, az a munkavállaló esetében kimerültséget és kiégést okozhat. Amennyiben ez az állapot tartósabban fennáll, az méreg az emberi lélek és agy számára. Végső megoldás pedig a munkahely váltása lehet.

Küzdj meg az elemekkel!

Ahol sok és sokféle ember dolgozik ott olykor meg kell hunyászkodni, az alkalmazkodás alapvető feltétele a súrlódások minimalizálásának. Csakhogy ez nem ilyen könnyű. Főleg nem abban a világban, amikor egy megszerzett pozícióért harcok folynak. Ha a munkát nem szeretnéd elveszíteni, de a környezeted mérgező a mentális és fizikai egészségedre nézve is, ám ennek ellenére ragaszkodsz a helyedhez vagy nincs lehetőséged azonnali munkahelyváltásra, akkor neked kell fellépned a saját védelmed – no, és a hatékony munkavégzés – érdekében.

Vizsgáld meg, hogyan hat rád a munkahelyi környezeted. Vetítsd azt ki a munkavégzésed eredményére, valamint arra, hogy mit érzel. Ha meg tudod fogalmazni, hogy mi a probléma, akkor talán tenni is könnyebb ellene.

Húzz éles határvonalat a munka és a magánélet között. Fontos, hogy valamikor pihenni tudjon az ember teste és lelke is. Ne engedd, hogy a munka átvegye az életed feletti irányítást, így talán a mindennapos nehézségekkel is hatékonyabban megküzdhetsz.

Ha tudod a problémát és azt is tudod, hogy ez ügyben kivel érdemes és kell kommunikálni, akkor beszéljetek értelmes ember módjára. Lehet, hogy a munkatársad azonnal megérti azt, ami eddig kimondatlanul volt és komoly frusztrációként ott vibrált köztetek. Ugyanígy megteheted ezt a vezetőség felé is. Amiről nem tudnak, arról azt hiszik, hogy nincs is. Vagyis, ha megosztod velük, hogy milyen gondok nehezítik a munkavégzést, akkor érdemeben tehetnek annak megszüntetésében.

Bármennyire nem szereted és nem lételemed a konfrontáció, a konfliktus, ha mindig kifordulsz az ilyen helyzetekből és a homokba dugod a fejedet, az a homok csak egyre mélyebb lesz. Igenis szükség lehet arra, hogy felemeld a hangod, hogy érvényesítsd önmagadat, a véleményedet.

Minden aprócseprő dolgon nem szabad fennakadni, mert az időt és energiát vesz el az életedből és a munkavégzést is befolyásolja. Inkább alkalmazz olyan stresszkezelési módszereket, amelyek egyensúlyba hoznak önmagaddal.

Vedd körül magad számodra kedves emberekkel. Ha lehetőséged van rá, ezt a munkahelyen is megteheted, de otthon is szükséges megosztani a gondolatokat, a problémákat olyan személyekkel, akiket szeretsz és megbízol bennük.

Tekints kicsit előre! Ha a probléma ugyan hatással van rád, de van remény a megoldásra, akkor adj időt ahhoz, hogy mindez rendeződjön. Mindenképp azt vedd számításba, hogy neked mi a fontos és mi a jó. Olyan mértékű a mérgező munkahely hatása, hogy az meggyengít téged és úgy érzed, hogy nem is fog javulni? Akkor nézz más munkahely után. Az egészséged védelme érdekében muszáj lépést tenni, ha nem várható pozitív eredmény.

A toxikus munkahely táptalaja lehet a negativitásnak, a stressznek, a konfliktusokat, aláássa az elköteleződést és a termelékenység rovására megy. Nagyon fontos, hogy a munkavállaló észre vegye, hogy mi történik vele és a környezetében. Egy ausztrál kutatásban kimutatták, hogy az olyan munkahelyeken, ahol nem helyezik előtérbe a munkavállalók mentális egészségét, ott megháromszorozódik a depresszió kockázata. Ahol nem ismerik el a dolgozókat, ésszerűtlen követelményeket támasztanak velük szemben az a munkavállalók mentális és fizikai egészséget kockáztatja.

Rónai Márta

H I R D E T É S