tulora, munka-maganelet, dania, munkahet, stressz
Fotó: Envato

Dánia: ahol nem létezik a túlóra

blank
blank

H I R D E T É S

Egy átlagos dán munkavállaló csupán 33 órát dolgozik egy héten, a legtöbb irodában pedig már délután ötkor leoltják a lámpákat, a túlóra nem ismert fogalom.

A napokban itt a Karrier Trend oldalán is beszámoltunk arról, hogy több országban – köztük Magyarországon – is kísérleteznek már a négynapos munkahét bevezetésével. A cél, a munkavállalók hatékonyságának növelése, valamint, hogy csökkenjen az alkalmazottakra nehezedő nyomás és stressz. Míg sok helyen csak szárnypróbálgatások vannak e téren, addig a dánok már évek óta mindössze 33 órát dolgoznak egy héten, délután öt órakor pedig a legtöbb irodaház elcsendesedik a lámpák pedig elalszanak, nincs túlóra. Persze, ilyenkor jogosan merül fel a kérdés: mit tudnak a dánok, amit mások, amit mondjuk mi, magyarok nem? 

Nem ismerik a túlóra fogalmát 

Addig, amíg egy magyar munkavállaló számára a túlóra alapfogalom, addig a dánok ezt egyáltalán nem ismerik. Hovatovább, a skandináv országban egyáltalán nem lehet a főnöknél bevágódni azzal, ha ráhúzunk a műszakra, sőt azt sem díjazzák külön, ha a munkaidő lejárta után küldünk e-mailt.

Ha egy munkavállalónál azt tapasztalják, hogy túl buzgó, akkor inkább ellátják néhány jó tanáccsal a tekintetben, miként gazdálkodjon jobban az idejével.

Szürreálisan hangzik igaz? Legalábbis nekünk magyaroknak nagyon, hiszen mi hajlamosak vagyunk akár órákat is ráhúzni egy napra, úgy, hogy közben ezt teljesen természetesnek vesszük. Pedig nem az, a dánok ezt pontosan tudják. 

Túl sok munka, túl sok stressz

A dánok ugyanis tisztában vannak vele, hogy

a túl sok munka több stresszel is jár, ami aztán mind fizikai, mind akár lelki betegségek kialakulásához is vezethet.

Éppen ezért számukra az a fontosabb, hogy kevesebb munkaórában, hatékonyan végezzék el a feladataikat, hiszen, ha nem tudják azokat megfelelően ellátni, akkor bizonytalan időre ki is eshetnek a munkából, ami hosszú távon sokkal nagyobb veszteséggel jár. 

A bizalom kérdése 

A dánok a munkában egyértelműen a bizalomra építenek, ez gyakorlatilag a kultúrájuk része. 

Azaz, megbíznak annyira egymásban, hogy feltételezik, mindenki becsületesen elvégzi a ráosztott feladatokat, heti 33 órában is.

A dán életérzés 

A dánok munkamorálja nagy eséllyel annak is köszönhető, hogy ők a hétköznapokat sem agyalják túl. A hygge kifejezés biztosan sokak számára ismerős, jelentése boldogság, melegség, barátságosság, otthonosság, jóllét. A hygge az az állapot, amikor kényelmesen, bekuckózva, az otthon melegében, a családunkkal és a barátaink körében eltöltünk egy kellemes estét. A dánok ezt életvitelszerűen űzik, ám a hygge állapot eléréséhez nyilván szükség van arra is, hogy megteremtsék a munka és a magánélet közti tökéletes egyensúlyt. A legjobb az egészben, hogy egyik következik a másikból: hiszen a 33 órás munkahét lehetővé teszi, hogy

bátran kikapcsolódjanak a dolguk befejeztével, ennek hatására pedig egyértelműen kipihentebbek, kiegyensúlyozottabbak, így pedig a munkában is sokkal hatékonyabban tudnak remekelni.

A kérdés már csak az: a dán életérzést mikor lesznek képesek más országok is beépíteni a mindennapjaiba? A dánok világa utópiának tűnhet, pedig valójában egy reális valóság, amit mindenkinek, aki túlhajszolja magát egy szép napon érdemes lenne megtapasztalnia. 

Nem Dánia az egyetlen 

Egyébként nem Dánia az egyetlen ország, ahol a heti 40 óra ismeretlen fogalom, ugyanis a hollandok is hasonlóan gondolkodnak, ők mindössze heti 29 órával operálnak, míg a németek és a belgák 35 órát dolgoznak egy héten, a svédek pedig 36 órát vállalnak heti szinten. Ami igazán döbbenetes, hogy ez a hatékonyságukat és a termelékenységüket egy cseppet sem veti vissza, sőt kutatások egyértelműen arra az álláspontra jutottak, hogy még inkább segíti is azt.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S