főnök, munkahely, stressz, főnököd
főnök, munkahely, stressz, főnököd

Utálom a főnököm, de még nem mondhatok fel – hogyan bírjam ki?

blank
blank

H I R D E T É S

Természetesen nem kedvelhetünk mindenkit, akivel együtt dolgozunk és gyakran kifejezetten ellenszenvet érzünk a kollégáinkkal kapcsolatban, azonban a legrosszabb eset kétségkívül az, amikor a főnököd az, akit utálsz. Ezt már csak az súlyosbíthatja tovább, ha valamilyen okból nem mondhatunk fel.

A statisztikák szerint meglehetősen gyakori eset, hogy a felettesekkel kapcsolatos problémák okoznak munkahelyi konfliktust, a megkérdezettek mintegy 23%-a számolt be ilyenről..  Cikkünkben olyan megoldási kísérleteket próbálunk megmutatni, amit feltétlenül ki kell próbálnod, ha valamilyen okból nem mondhatsz fel a munkahelyeden. 

Ne mondd el a kollégáidnak, hogy utálod a főnököd!

Ha javítani próbálsz a helyzeten, akkor az első és legfontosabb lépés az, hogy kommunikálj vele, és találd ki az okát annak, hogy miért nem kedveled őt. Ha nem akarsz beszélni a főnököddel, akkor pedig egyszerűen találj módot arra, hogy az általános munkahelyi környezetet tedd pozitívabbá és kellemesebbé. Fontos tanács azonban, hogy ha utálod is a főnöködet, ne beszélj erről a kollégáid előtt, mert könnyen visszajuthat hozzá és ez véget vethet a karrierednek.

Hogyan kezeljük a gyűlölt főnököt?

Mielőtt belemerülnénk abba, hogy mi az amit utálsz benne és hogyan kezeld ezeket a helyzeteket, fontos megjegyezni, hogy mind a ketten emberek vagytok. Egy kapcsolat mindig kétirányú és ha ezt belátod, akkor hajlandónak kell lenned némi erőfeszítésre. Elemezd ki a saját viselkedésedet és találd meg azokat a pontokat, ami ellenszenves lehet a főnököd számára.

Ha ezen túl vagy, akkor a következő lépésben derítsd ki, hogy pontosan mi a konkrét probléma a főnököddel való kapcsolatodban és határozd meg, hogy van-e valami, amin változtathatsz?  Ha nincs semmi, akkor talán változtathatnál azon, ahogyan reagálsz a viselkedésére, hogy ne eszkaláld a helyzeteket. Ha például állandóan esti időpontokban ír neked e-maileket, és azonnali választ vár, akkor rajtad áll, hogy finoman megszabd a határokat ahelyett, hogy agresszíven válaszolnál.

Várd ki és cselekedj okosan

Ha alaposan megvizsgáltad a helyzetet, és arra a következtetésre jutottál, hogy semmi baj nincs azzal, amit csinálsz, és a főnököd valóban egy lehetetlen ember, akkor bízz abban, hogy nem te vagy az egyetlen, aki ezt látja. Kevés ember képes sokáig becsapni másokat. Ha a főnököd rendszeresen megaláz, elveszi az érdemeidet és ha „felfelé nyal és lefelé tapos” típus, akkor nyugodt lehetsz, hogy nagy valószínűséggel nem te vagy az egyetlen, aki látja, hogy ki is ő valójában. Előbb-utóbb minden és mindenki a helyére kerül.

A narcisztikus vezető dührohamai például érkezhetnek írásos formában is, ilyenkor jó, ha mindent dokumentálsz. Tisztességes bánásmódot és tiszteletet érdemelsz a munkádért, és ha a vezetőd tiszteletlen és manipulatív az e-mailekben, akkor ne töröld őket.

De ha a helyzet idővel tovább romlik, akkor lehet, hogy tovább mégis muszáj lesz továbblépned. Ha azért nem akarsz felmondani, mert bár a főnöködet utálod, de a munkádat nagyrészt szereted, nézz utána olyan cégeknek, ahol hasonló pozíciókra vannak üres álláshelyek. Ha a vállalati kultúrával és az összes többi kollégáddal, aki nem a főnököd jól kijössz, akkor kezdj el kutakodni egy lehetséges belső áthelyezés után. Bárhogy is legyen, megérdemled, hogy olyan emberekkel dolgozz, akik a legjobbat hozzák ki belőled.

Szerző: K.T.

H I R D E T É S