felmérés, diploma nélkül, végzettség, egyetemet
felmérés, diploma nélkül, végzettség, egyetemet

Olvasóinkat kérdeztük: Megéri elvégezni az egyetemet?

blank
blank

H I R D E T É S

Májusban arról kérdeztük olvasóinkat, hogy milyen tapasztalatuk van az egyetem elvégzésével kapcsolatban? Több, mint 1000-en osztották meg véleményüket.

A válaszokból az derült ki, hogy azoknak a túlnyomó többsége, aki elvégezte az egyetemet, nem bánta meg a döntését, ugyanakkor több mint fele azoknak, akik nem szereztek diplomát, szintén elégedettek a döntésükkel.

A válaszadók között nagyjából fele-fele arányban voltak olyanok, akik elvégezték az egyetemet (527) és olyanok, akik nem (517).  Felmérésünkből kiderült, hogy akik elvégezték az egyetemet, túlnyomó többségük, mintegy 453 nyilatkozott arról, hogy nem bánta meg a döntését és csak 74-en válaszolták azt, hogy megbánták.

A válasz ebben az esetben természetes nagy mértékben függhetett attól, hogy milyen diplomát szereztek a válaszadók. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról a friss felmérésről, amelyet a ZipRecruiter végzett és amelyből az derült ki, hogy az USA-ban a jelenlegi diplomás álláskeresők 44%-a ma már más szakot választana az egyetemen mint amit elvégzett. A kutatások szerint a legboldogabbak azok a diplomások, akik informatika szakon végeztek, nem meglepő módon az álláskeresők választott szakjukkal kapcsolatos érzései erősen összefüggnek későbbi karrierkilátásaikkal. Könnyű kitalálni, hogy az informatikát végzettek iránt nagy a kereslet a legkülönbözőbb iparágakban, a természettudományoktól kezdve a tech-szféráig és a menedzsmentig. Szintén nem bánták meg a választásukat azok, akik mérnöki szakokat (71%), vagy pénzügyi szakokat (66%), vagy az építőiparral kapcsolatos szakokat (65%) választottak. 

A skála másik oldalán, az elégedetlenek között a listavezetők toronymagasan, mintegy 87%-kal azok a diplomások, akik újságírás, média szakon szereztek oklevelet. Őket követik a szociológusok (72%) és a művészeti diplomát szerzők (72%). Szintén elégedetlenek a tanári szakos (61%) és a marketing szakos (60%) diplomások is.

A hónap kérdésére olyanok is szép számmal válaszoltak, akik nem végeztek egyetemet, a mintegy 517 válaszadó meglehetősen megosztott volt abban a kérdésben, hogy kellett volna-e? Közel azonos arányban válaszolták azt, hogy nem bánják a döntésüket (275), illetve azt, hogy megbánták, hogy korábban nem tanultak tovább (242)

A válaszokkal kapcsolatban ismét igazolást nyer az a megállapítás, hogy a diploma nem csak arról szól, hogy jól fizető munkát szerezzünk, vagy karriert építsünk. Az egyetemet végzettek közül sokan nyilatkoznak úgy, hogy a felsőoktatás intellektuálisukat és szociális készségeiket is fejlesztette. És az is igaz, hogy sohasem tudhatjuk, hogy az életünk melyik szakaszában milyen képességekre lesz szükségünk. Ilyenkor mindig jól jön, ha ezek a képességek bármikor előhívhatóak és a rendelkezésünkre állnak.

Fontos megjegyezni azt is, hogy egyre több olyan munkakör jön létre, amiről korábban még csak nem is hallottunk és amelyeknél a hangsúly inkább a szellemi képességekre helyeződik. Igaz azonban az is, hogy a mesterséges intelligencia térhódításával kiválthatóak lesznek egyes szellemi tevékenységek, többek között az informatika területén is, míg számos, diploma nélkül művelhető szakmát nem fenyeget ez a veszély. 

A hónap kérdésére adott válaszok ugyanakkor beszédes számokkal világítanak rá arra, hogy sokkal többen vannak azok, akik megbánták, hogy nem szereztek egyetemi diplomát (242), mint azok, akik azt bánták meg, hogy elvégezték az egyetemet (74).

Szerző: K.T.

H I R D E T É S