hegesztő

Egészség mindenekelőtt – Védekezés a koronavírus-járvány következményei ellen a Körber pécsi telephelyén

blank
blank

H I R D E T É S

A Körber pécsi telephelye a régió legnagyobb ipari üzeme, több mint ezer magasan képzett munkavállalóval. A cég már a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt többlépcsős intézkedési tervet dolgozott ki. A cél a munkatársak egészségének védelme mellett a termelés folyamatosságának biztosítása volt. A meghozott intézkedések párhuzamosan szolgálták a fertőzés megelőzését, a kollégák tájékoztatását és a nehéz helyzetbe kerülők segítését.

Intézkedések sora

Az első csoportba főleg a távolságtartás és a higiénia érdekében hozott szabályok tartoztak. Sűrű fertőtlenítés, védőtávolság a termelési területen, közösségi helyiségek lezárása, az erre alkalmas munkakörökben otthoni munkavégzés elrendelése, távolabbról ingázók kiscsoportos utazásának megszervezése – hosszan lehetne sorolni a példákat. Ezeknek köszönhetően több mint fél évig egyetlen fertőzött sem volt az üzemben. Több tízezer maszkot, ezernél több plexi álarcot és több ezer csomag vitaminkészítményt osztott ki a vállalat a munkavállalóknak és szükség esetén a tesztelésüket is megszervezte.

Kommunikáció mint kulcs

A védekezést koordináló belső operatív csapat és a kollégák között folyamatos volt a kommunikáció. Az aktuális fejleményekről rendszeres információkat kaptak az intraneten, valamint a nyomtatott és digitális plakátokon keresztül. Az operatív csapat direkt emailcímére több száz kérdés, ötlet és megkeresés érkezett a kollégáktól, természetesen minden levélíró választ is kapott.

Együttműködés a szakszervezettel

A tájékoztatás mellett nagyon nagy jelentősége volt a munkatársak hozzáállása szempontjából, hogy a Körber a kritikus helyzetben is rendezett munkaügyi kapcsolatok elkötelezett híve maradt, és habár a veszélyhelyzetre tekintettel a Munka törvénykönyve és a Kollektív szerződés szabályai is felülírhatóak lettek volna, minden intézkedést a szakszervezettel közösen, rendezett és átlátható módon hozott meg.

blank
Forrás: Körber

SZÉP kártya és egyéb juttatások

A rendkívüli körülményekre tekintettel 2020 tavaszán a vonatkozó kormányrendelet megjelenése előtt előbbre hozta a Körber a SZÉP kártya kifizetéseket. A kedvezményes adózással keletkezett többletpénzt szintén a munkavállalók kapták. Elérhető maradt a lakáscélú munkáltatói kölcsön lehetősége is.

Mentális támogatás

Az extra mentális terhelés kezelésére 0-24 órás pszichológiai segélyvonal indult, ami annyira sikeres kezdeményezésnek bizonyult, hogy a Körber a mai napig fenntartja. A saját kollégák támogatása mellett felvették a kapcsolatot a cég nyugdíjasaival, akiknek alapvető bevásárlási cikkekből álló ajándékcsomagot szállítottak házhoz és további segítséget ajánlottak fel. A társadalmi felelősségvállalás jegyében véradást szerveztek a gyárban és több ízben adományokkal támogatták a pécsi klinika munkatársait.

(x)

#jarvany #hr #munkaegeszseg

H I R D E T É S