munka-szemelyisegtipus-optikai-illuzio-karrier
Fotó: The Mind Journal

Optikai illúzió: Te megtalálod a másik állatot a képen? Akkor nagyon magas az IQ-d

blank
blank

H I R D E T É S

A kép nézőinek nehéz rájönni, hogy mit is mutat ez az első ránézésre békát ábrázoló kép. Állítólag segít az embereknek megmutatni azt, hogy mennyire jó a problémamegoldó képességük. Nézzük az optikai illúziót!

Ez az optikai csalódás először 2006-ban terjedt el, viszont a közelmúltban ismét felbukkant az interneten.

VIGYÁZAT, SPOILER!

A képen egy békát láthatunk, de ha részletesebben megfigyeljük, valami teljesen mást láthatunk.

Elsőre Kermitet láthatjuk a valóságban egy tóban pihenve, egyéb állatok nélkül. Viszont, ha olvasóink oldalra fordítják a fejüket, vagy telefonjukat, akkor a béka szeme átváltozik a ló orrává, és lábai pedig a ló fülévé változnak, a szikla pedig a sörénnyé változik.

blank
Optikai illúzió: Fordítsuk oldalra fejünket, vagy telefonunkat!
blank

Ez az optikai illúzió viszont több, mint egy szimpla vizuális kirakós. A Mind Journal szerint azok, akik pillanatok alatt észreveszik, hogy a kép többet rejt, mint ahogy az első ránézésre tűnik, elszántak, és szabad szelleműek.

„Megpróbál minden akadályon felülkerekedni, ami az újtába kerül” – írja az oldal. “Mivel a ló az erőt is képviseli, megvan a hatalma, hogy megfigyelje a legapróbb részleteket is, és bármit megtaláljon, amit keres.”

Optikai illúziók története

Az optikai csalódások egyik példája a múltból a görög templomok háztetőihez köthető. Ezeknek a templomoknak a teteje ferdén épült. Ez az építési mód azt az illúziót keltette, hogy a tetők vízszintesek. Ez azért történt, mert a tető és a falak, amikor pontosan merőlegesek egymásra, azt az illúziót keltették, hogy a tető ívelt, vagy meghajlott. 

Az idők során az optikai illúziókkal kapcsolatos ismereteket különböző filozófusok és kutatók gyarapították. Az optikai csalódások története a Kr.e. V. századig vezethető vissza, amikor Epicharmus először ismertette a jelenség magyarázatát. Epicharmus úgy gondolta, hogy még ha elménk mindent tisztán tud és ért is, az érzékszerveink megtévesztenek bennünket, és optikai csalódást keltenek. Egy másik görög filozófus, Protagoras ugyanebből az időszakból eltérően vélekedett erről a témáról. Szerinte a környezet bolondít meg minket, és nem az érzékszervek. Epicharmus és Protagoras nézetei tovább növelték a zavart azzal kapcsolatban, hogy valójában mi is az optikai csalódás.

Ha érdekelnek a személyiség tesztek, olvasd el a legutóbbi cikkünket, melyben megtudhatod, melyik Jóbarát karakter lennél a munkahelyeden!

Fotó: The Mind Journal

H I R D E T É S