Fejtörést okozhat a nagy melegben, hogy mit vigyünk magunkkal az irodába ebédre. Íme egy új tipp.
Ilyenkor a nagy hőség miatt érdemes munkaebédre olyan ételeket dobozolni, amelyekben nincsenek könnyen romlandó alapanyagok például tejtermékek, könnyűek, de mégis laktatóak, és lehetőleg hamar, kevés munkával elkészülnek.
Emiatt a nyári szezon egyik kedvence (a lecsó mellett) a szalonnás zöldbab. Ez nem főzelék, inkább emlékeztet bármelyik keleti konyha sok zöldséges, kevés húsos egy serpenyős egytálételére. Amellett, hogy az íze tízpontos, tényleg 20 perc alatt elkészül, és ebben a zöldbab tisztítása is benne van.
Hogyan tisztítsuk meg a zöldbabot?
Mossuk meg, majd egyszerűen a végeket csípjük le. Még a hüvelyeket sem szükséges összevágni. Ez az a munkafolyamat, amibe a család többi részét is bele lehet vonni, és közben meg lehet beszélni, hogy kivel mi történt aznap.
Ezután már csak egy nagy wokra van szükségünk, és máris indulhat a főzés. A zöldbab akkor lesz igazán finom, ha nem sajnáljuk belőle a fűszert. Nagyon jól illik hozzá többek között a kapor és a bazsalikom. Ezen kívül a zöldbabhoz kiválóan passzol bármilyen száraz fehér bor. Ha kissé fűszeres fajtával (például Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres) öntjük fel, egyszerűen pazar lesz a végeredmény.
Szalonnás zsenge zöldbab bazsalikommal és kaporral
Hozzávalók 4 személyre:
– egy kiló zöldbab
– egy fej hagyma
– négy gerezd fokhagyma
– egy marék szalonna
– nagyjából egy evőkanálnyi olívaolaj
– néhány levél bazsalikom, és kapor
– egy érzésnyi parmezán
– pici fehér bor
– ízlés szerint só, bors
Egy wokban az olívaolajon megfuttatjuk picit a szalonnát, a vöröshagymát és a fokhagymát, majd rádobjuk a megtisztított zöldbabot. Pár percig pirítjuk, majd ráöntünk egy deci fehér bort és fedő alatt addig pároljuk, míg puha nem lesz. Utána sózzuk, borsozzuk. Közben összevágjuk a friss zöldfűszereket: bazsalikomot és kaprot, majd belekeverjük a kész zöldbabba. Végül megszórjuk egy kis parmezánnal.
Amint kihűl, már tehetjük is a dobozba. Másnapra csak még finomabb lesz.
Szerző: K.T.
Fotó: Envato